Slibované platy jsou v ohrožení. Schillerová nás podvedla, stěžují si učitelé a zvažují stávkovou pohotovost.

středa 29. května 2019 ·

Premiér Andrej Babiš dříve vyhlašoval, že „učitelé na tom musí být stejně jako právníci nebo doktoři. Finančně i společensky“. Nyní se však zdá, že se rozhodl na pedagozích šetřit. Ministryně financí Alena Schillerová totiž navrhla, že učitelé dostanou na příští rok přidáno o 10 procent místo slibovaných 15 procent. K tématu se vrací Echo24.


Alena Schillerová (mfcr.cz)
Navýšení pedagogům o pouhých deset procent odmítají i zástupci zaměstnavatelů. „Apelujeme na vládu, aby zajistila dostatek financí na plánované navýšení platů učitelů o 15 procent. Škrty jsou v této oblasti nepřípustné. Bez kvalitního školství není možné naplňovat ambiciózní strategie,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Odboráři v čele s Josefem Středulou připomněli, že to byla vláda Andreje Babiše, kdo v minulosti neustále slibovala razantní navýšení platů ve školách.

Rozhořčení neskrývá ani spolek Pedagogická komora, podle které se učitelé chystají ke stávkové pohotovosti. „Cítíme se podvedeni, protože se v loňském roce slibovalo přidání o patnáct procent a ve skutečnosti to bylo jedenáct. V letošním roce zatím nevíme, protože se slibovalo zase patnáct procent. Za další rok se pak slibuje už jenom deset procent. Jsme z toho rozčarováni a zklamáni. Oslovili jsme naše členy s dotazníkem, zda není vhodná doba vyhlásit stávkovou pohotovost. Zatím nemáme všechny odpovědi, z výsledků ale vyplývá, že devadesát procent odpovědí je pro vyhlášení stávkové pohotovosti,“ řekl pro Echo24 prezident spolku Radek Sárközi.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
30. května 2019 v 6:44  

A bylo to snad někdy jinak? Naopak by mne překvapilo, kdyby některá vláda slova týkající se její priority (předvolební),dodržela.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.