Učitelé mají mít jednou za deset let roční volno, navrhuje poslankyně Kovářová. Využít ho mají ke studiu

středa 29. května 2019 ·

I přes nedostatek učitelů se bude vláda zabývat návrhem, aby si pedagogové mohli jednou za deset let vzít až roční studijní volno. Tím by se sice jejich stavy ještě více snížily, podle předkladatelky návrhu poslankyně Věry Kovářové (STAN) by ale další vzdělávání učitelů zvýšila kvalitu výuky. Informují Hospodářské noviny.


Eva Kovářová (psp.cz)
Kovářová uvedla, že už obdržela podporu jak z odborných profesních organizací, tak i z několika poslaneckých klubů. "Zatím mám pouze neoficiální stanoviska s tím, že myšlenka se líbí," uvedla Kovářová.

Návrh zákona, který během příštích dnů zamíří na vládu, počítá s tím, že by každý učitel mohl jednou za deset let požádat ředitele školy o jeden rok studijního volna. "Volno pro vlastní vzdělávání může být v odůvodněných případech i kratší, nejméně však v délce pěti měsíců," stojí v návrhu. Po celou dobu volna by měl učitel nárok na tarifní mzdu nebo jinak určenou mzdu náhradní. Ředitel rozhodne o žádosti do třiceti dnů.

"Podpora vzdělávání učitelů je klíčovou záležitostí a uvedený návrh může být jedním z možných doplňkových nástrojů, nicméně v současné době akutního nedostatku učitelů se obávám, že to není na pořadu dne," vyjádřil se k návrhu ministr školství Robert Plaga.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. května 2019 v 21:37  

Z jakých odborných profesních organizací obdržela podporu? Co znamená to odborné? Máme nějaké nedborné profesní organizace? A kdo vlastně zaplatí to vzdělávání? A kdo bude určovat obsah toho vzdělávání? Učitel bude o tarifním platu? Tedy o "holém" platu?

BP řekl(a)...
31. května 2019 v 8:31  

Pane Sotoláři, vy nyní nedostáváte jen "holý" plat?

Na spoustě škol nic než pouhý tarifní plat nefunguje.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. května 2019 v 10:46  

Chtěl jsem říci, že učitel na takovém "volnu" nebude mít ani PŘÍLEŽITOST k tomu, aby
měl osobní příplatek nebo odměny, příplatek za třídnictví, suplování, pedagogickou intervenci... Zkrátka, že to asi nebude právě finančně atraktivní. Zvláště, když ještě nevíme nic o tom studování (školné, učebnice, doprava...)

laimes řekl(a)...
31. května 2019 v 12:34  

musí to být systém ne doplňková dovolená či výlet jak se mnozí domnívají:
1/zdraví=věková kategorie 45-65 lázně nebo sanatorium jednou za x? let
2/vzdělání =věk kategorie 30-50, rozšíření o další aprobace nebo studium v zahraničí(max 2 sem)
učitel nide pobírat svůj poslední měsíční tabul plat,jinak si vše hradí sám

laimes řekl(a)...
31. května 2019 v 12:36  

BP/kolega sotolář patří zjevně k těm, co na škole "drží bank",neboli k pretoriánské gardě pana ředitele

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. května 2019 v 21:43  

kolega sotolář patří zjevně k těm, co na škole "drží bank",neboli k pretoriánské gardě pana ředitele

Chcete-li být natolik osobní, pořiďte si jméno.

Unknown řekl(a)...
3. června 2019 v 9:31  

Pane Sotolář,
tak to je asi celkem jasné, že pokud nebudete suplovat, nebudete třídní žádné třídy a nebudete dělat žádnou práci nad rámec včetně aktivit pro děti, tak za to asi nebudete brát příplatky, ne? Bonusem bude to volno. Ale určitě vás do toho nikdo nebude nutit, klidně můžete učit i s vašimi příplatky za přesčasy, suplování a třídnictví. Já bych radši brala to volno a nabrat nových sil.

mirek vaněk řekl(a)...
4. června 2019 v 7:07  

myšlenka je to pěkná. Klidně budu studovat i za nižší plat, aspoň se zotavím a naberu sil. Ale rozhodne ředitel? Tedy musí mít za mě někoho, kdo bude učit. Kde ho sežene? Bude si takto komplikovat život? To by na to musel mít učitel nárok. Jinak je to k ničemu. Kolik to bude stát?
Když si uvědomíte jaké jsou hlavní problémy ve školství, tak je to výstřel mimo cílivou oblast.

poste.restante řekl(a)...
4. června 2019 v 8:08  

Sabatical je fajn. Právě proto neprojde.
Možnost mít jednou za čas volno - to je jeden z prvků, který by některé lidi mohl do školství přilákat, podobně jako třeba výsluhy u policistů a hasičů.
Jenže český Honza ze 4. cenové to nevydýchá.

Mladé lidi bych zkusil získat třeba na služební byty, ale ani to nemusí vždy zabrat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.