Finská učitelka Sari Jylhäová: Pondělí je pro mě krásný den. Strašně ráda chodím do práce

středa 29. května 2019 ·

„Základními pilíři jsou dlouhodobá vize podporovaná veřejností, spravedlnost v přístupu k dětem a kvalita na všech stupních,“ uvedl Jari Lavonen z Univerzity Helsinky na konferenci o finském školství, která se konala v Senátu. Když posléze dodal, že na pedagogické fakulty je přijato pět procent uchazečů, všem přítomným bylo jasné, jaká je vzdálenost mezi Finskem a Českem, kde je studium učitelství až čtvrtou či pátou volbou. Reportáž přináší Deník.


Průzkum také potvrdil, že mezi patnáctiletými finskými dětmi je touha stát se učitelem srovnatelná s přáním být lékařem či právníkem. „Pokud zájemce vybereme ke studiu učitelství, odměnou jim je velká autonomie při jejich povolání, příjemná pracovní atmosféra a všeobecná podpora,“ vysvětlil Lavonen.

Stejný důraz jako na matematiku a finštinu se klade na výtvarnou výchovu či pracovní vyučování. Žádný předmět nemá přednost, což se zdůvodňuje tím, že ne všechny děti mohou vyniknout třeba v mateřském jazyce, ale každé potřebuje zažít úspěch. Aška Luhanová, která pobývala na speciální škole v Nurmijärvi, doplnila, že lidé tam k sobě chovají velký respekt: „Ten největší mají učitelky, které se věnují dětem s nejtěžšími postiženími.“

Speciální a běžné školství je ve Finsku prostupné a všichni se snaží o jediný cíl: udělat to nejlepší pro každé dítě. Nikoho tudíž nepřekvapila slova Sari Jylhäové: „Pondělí je pro mě krásný den, protože jdu do školy. Večer jsem vždycky vycucaná, ale děti mi vše vrátí. Strašně ráda chodím do práce.“


Celý text naleznete zde
Další informace o konferenci naleznete zde

1 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
29. května 2019 v 17:19  

"Speciální a běžné školství je ve Finsku prostupné a všichni se snaží o jediný cíl: udělat to nejlepší pro každé dítě. "

A to je pravě to, co paní Valachová a spol. nerespektovala. Inkluze po česku spočívala na myšlence, že všechny děti z dané lokality mají bez výjimek navštěvovat jednu spádovou školu. Snaha o likvidaci speciálního školství byla zřejmá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.