Petr Šabata: Vláda učitelům přidá, ale zase málo. Sliby neplní

středa 22. května 2019 ·

„Sympatický projekt Eduzměna má v plánu ve vybraném regionu na třiceti školách podporovat učitele, ředitele a je připraven během pěti let vynaložit 200 milionů korun. Na počátku byla analýza – stát často střílí od boku, o poslancích ve sněmovně ani nemluvě – na konci by měli být děti, které škola baví, jde jim lépe matematika, přírodověda i čtení a dokážou si dobře poradit i v životě. Odborně vychytaný projekt v roce 2026 nabídne výsledky – politikům. Taková iniciativa jistě okysličí české školství, ale celkově je to málo, pomalu a s výsledky na špatnou adresu,“ komentuje Petr Šabata pro Český rozhlas Plus.

Petr Šabata (facebook.com)
Šabata mimo jiné říká:


Takže tu máme zase ty omílané platy… Zvýšení platů z loňských 35 na ministryní Schillerovou avizovaných 45 tisíc v roce 2021 je tedy naprosto nutné a naprosto správné. V příštím a přespříštím rozpočtu bude potřeba najít 23 miliardy korun.

Je tu ale háček: kdyby chtěla vláda náhodou splnit přesně svůj slib z programu, neměla by mluvit o 45 tisících. Zavázala se totiž zvednout učitelům platy na 150 procent jejich výše z roku 2017. A to je 47 500. Kabinet tedy upírá učitelům dva a půl tisíce měsíčně, 30 tisíc hrubého ročně.

Ani odbory by neměly být spokojené se 45 tisíci, protože jejich cíl byl 130 procent průměrné mzdy v ekonomice. A to bude v roce 2021 podle aktuálních propočtů až 50 tisíc. To už je rozdíl 5 tisíc měsíčně v neprospěch učitelů.

Bavíme se o spoustě peněz. Ale chce-li být tahle země stejně bohatá jako Německo, Rakousko nebo Nizozemsko, přes nízké investice do školství a do učitelů zvlášť se k tomu nedobere nikdy.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
22. května 2019 v 20:29  

Odsud to vypadá, že Eduzměna střílí od boku stejně jako stát. Pořád jsem jsem od Eduzměny neviděl přehled, jaké parametry škol je zajímají, jak se ty parametry měří, na jaké úrovni jsou ty jejich vybrané školy dnes, a na jakou úroveň to vytáhnou za 5 let. ////

30 škol je zbytečně moc. Ať nejdřív předvedou ta svá vylepšení na jedné škole. Maximálně na pěti. 30 mi přijde podezřelé. ////

Tomáš Barták řekl(a)...
23. května 2019 v 7:36  

A kdy některá vláda sliby směřované ke školství plnila?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. května 2019 v 13:49  

stát často střílí od boku

Ale Eduzměna jsou také Fryč a Zatloukal. Aktivitka rozkročená mezi Neziskem a Státem? Jako firma Šimáček-Laurenčíková.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.