Ondřej Schneider: Česko neřeší budoucnost. Vymýšlí nesmysly, ale mělo by investovat do vzdělání

středa 22. května 2019 ·

„I v mezinárodním srovnání je česká vláda dost nekompetentní a zaměřená výhradně na krátkodobé efekty. Naprosto frustrující je, že v diskusi zcela absentuje představa o tom, co bude za pět let. Česká politika funguje tak, že si vždycky někdo vezme jednu iniciativu, vytrhne ji z kontextu a začne ji prosazovat - třeba se hájí spalovací motor, přísahá se na jádro nebo zaútočíme, navíc nesmyslně, na kvalitu čokolády v českých obchodech. Ale nikdo nepřemýšlí nad tím, jak připravovat českou společnost na rychle se měnící svět okolo nás. V Česku krátkodobý pohled totálně dominuje a to podlamuje budoucí konkurenceschopnost české ekonomiky,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny ekonom Ondřej Schneider, konzultant Světové banky ve Washingtonu.


Ondřej Schneider (cuni.cz)
Co by se tedy mělo dělat?

Obecně investovat do vzdělání, do výuky jazyků, aby se lidé dokázali v měnícím se světě orientovat. Třicet let mluvíme o tom, že učitelé jsou špatně placení, že struktura školství není dobrá, že není dobré mít tak brzkou selekci dětí. Ale nedělá se s tím dost. Nemáme trpělivost přijmout a pak prosadit nějaký plán, jak školství změnit, vybavit naše děti schopnostmi, aby mohly konkurovat svým vrstevníkům z Německa, Švédska, ale třeba i ze Singapuru. Přitom to není problém na Nobelovu cenu - nebyli bychom první zemí, která to provedla.

Dalším problémem je to, že se neumíme podílet na dlouhodobějších technologických infrastrukturních projektech. Naše stavba rychlostních železnic, to je katastrofa. Dvacet let nejsme schopni postavit rychlostní koridor, který by vedl přes Prahu z Německa do Rakouska, takže naši sousedé ztratili trpělivost a Česko - tradiční "železniční" zemi - obešli.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Hausenblas řekl(a)...
22. května 2019 v 13:40  

Ano, je divné, že pantátové ve vládách nemají kamarády, kteří by si chtěli namastit kapsu na výstavbě rychlostních železnic. Ale je možné, že mají málo kamarádů, a ti, které mají, už dostali státní zakázky třebas na stavbu silnic (například od Nové Bystřice na Benešovsku vede nově, skvostně a supr rychle opravená silnice ke křižovatce u Čapího hnízda, i když tam byla silnice podle mé zkušenosti zcela v pořádku a ve stavu o 100 procent lepším, než jinde v okrese).
Ovšem kde jsou lidi, co by si chtěli přisvojit velké peníze tím, že budou stavět státní školství? Za a) ti hamižníci ani nerozumějí vzdělání a jeho významu, nebo se ho i bojí, za b) návratnost je během tak 100 let, a to ani oni se asi nedožijou.
A co se týče národa - zdejšího lidu, zaplať pámbu že se srocuje na obranu justice, ale rodiče, kteří dnes nemohou najít dobrou školu pro své dítě, namísto masového hnutí zakládají soukromé školy pro pár vyvolených a odsávají schopné učitele ze státních škol. Možná až do věku rodičů pětiletých dětí dorostou nynější gymnazisti, tak to spunktují s cílem dobrého školství pro všecky - kéž by. Jenomže ono to bude trvat! Synové jsou pýchou otců, dědové jsou pýchou vnuků, víte?

Petr Portwyn řekl(a)...
22. května 2019 v 15:13  

A němečtí absolventi jsou lepší, než čeští absolventi? Proč tedy Němci dávají údajně hloupým Čechům pracovní nabídky na kvalifikovaná místa?

laimes řekl(a)...
22. května 2019 v 15:52  

absentuje představa o tom, co bude za pět let.-již nejsne v socíku a nemáme pětiletky
jak připravovat českou společnost na rychle se měnící svět-nepřipravuje se společnost ale lidé
podlamuje budoucí konkurenceschopnost české ekonomiky-žádná česká ekonomika neexistuje
do výuky jazyků,-kolik jich bude pracovat ve washingtonu jako autor?
aby mohly konkurovat svým vrstevníkům z Německa, Švédska, ale třeba i ze Singapuru-tady v česku nikomu konkurovat nebudou
Naše stavba rychlostních železnic, to je katastrofanejsme schopni postavit rychlostní koridor k čemu by byl koridor když ny měl jednu max dvě zastávky

E.Kocourek řekl(a)...
22. května 2019 v 19:47  

ad Hausenblas

A co se týče národa - zdejšího lidu, zaplať pámbu že se srocuje na obranu justice

Nesrocují se na obranu justice, ale na podporu pražské kavárny a proti demokracii. A do národa jim pěkných pár miliónů schází. ////

E.Kocourek řekl(a)...
22. května 2019 v 19:58  

rodiče, kteří dnes nemohou najít dobrou školu pro své dítě, namísto masového hnutí zakládají soukromé školy pro pár vyvolených

Ti vyvolení se poznají podle toho, že jim na jejich dětech záeží.

... a odsávají schopné učitele ze státních škol.

Odsud to vypadá, že ty státní školy o ty schopné učitele zas až tak moc nestojí. Rozhodně ne tolik, aby je pořádně zaplatily. ////

až do věku rodičů pětiletých dětí dorostou nynější gymnazisti, tak to spunktují s cílem dobrého školství pro všecky

To by ti gymnazisti museli být blbí. Dobré školství pro všecky v Česku nikdo nezařídí, protože žádní všeckni neexistují. Česká společnost je nesmiřitelně rozdělena (nevšiml jste si?). Dobré školství pro vás je zaručeně něco jiného než dobré školství pro mne. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.