Martin Fendrych: Rok volna pro učitele jednou za 10 let? Určitě! Lépe jednou za 7 let. A nejen pro ně

pátek 31. května 2019 ·

"Jak vypadá vyspělý, moderní, chytrý stát? Jako Česko? Nebo jako Německo či Rakousko, kde už od konce 90. let minulého století mají "Sabbatjahr", možnost pro učitele, úředníky a některé zaměstnance vzít si až rok volna po čtyřech až šesti letech práce? Aby se bránili vyhoření, aby si odpočinuli, aby se vzdělávali, posilovali, léčili, věnovali rodině, cestovali. Teď se "sabatiklem" (volným rokem) pro učitele přicházejí poslanci z hnutí STAN," píše Martin Fendrych pro Aktuálně.cz.

Martin Fendrych (repro ČT)
Fendrych mimo jiné píše:

Důvody, jež k návrhu starosty vedou? Věra Kovářová (STAN): "Dvacet procent učitelů trpí příznaky vyhoření, a proto je nutné, aby načerpali energii, aby je práce opět bavila." Poslanec Petr Gazdík (STAN): "My nevíme, co bude dělat polovina populace za dvacet let, v souvislosti s nástupem průmyslu 4.0., s masivním rozvojem technologií. Na to musí české školství reagovat, pokud nemáme být nadále montovnou, levnou ekonomikou, která je pouze subdodavatelem pro některé okolní státy. Učitelé musí mít prostor reagovat na to, jakým způsobem funguje ekonomika, jakým způsobem se mění svět."...

Důvody zhruba shrnuli Kovářová a Gazdík, ale najdeme jich víc. Němci je mají dobře promyšlené. Patří sem péče o zdraví, učitelé bývají fyzicky i duševně vyčerpaní, za rok se mohou dostat do kondice, zvýšení kvalifikace, měli by čas zjistit, co je v jejich oboru nového, nastudovat to, cestování po světě (měly by na to české učitelky?), vyřešení zdravotních problémů, péče o rodinu, o děti či rodiče… Sabatikl funguje v Rakousku, Polsku, Maďarsku. U nás mohou o šestiměsíční placené volno jednou za sedm let žádat akademičtí pracovníci.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
31. května 2019 v 12:49  

Věří tady někdo, že to tak doopravdy bude? Nikdo vám nedá víc, než vám my slíbíme.

Ivo Mádr řekl(a)...
31. května 2019 v 13:03  

Začíná se šetřit, kdo by to zaplatil. Navíc chybí oněch 6 000 učitelů.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. května 2019 v 13:04  

Jak vypadá vyspělý, moderní, chytrý stát?

Pene Fendrych, takže státy, které roční volno nemají, jsou nevyspělé, nemoderní a nemoudré? Ročním volnem si jen honí triko pár politiků. Zase.

Tajný Učitel řekl(a)...
31. května 2019 v 13:09  

Je jedno, kdo si ročním volnem honí triko, hlavně kdyby bylo.

BP řekl(a)...
31. května 2019 v 14:16  

Jen naiva tomu uvěří!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. května 2019 v 15:02  

Je jedno, kdo si ročním volnem honí triko, hlavně kdyby bylo.

Není to jedno. Zatím to slyšíme spíše od politiků než od učitelů. A k čemu by vlastně bylo? Za ty prachy by se měly zlepším podmínky k učení - a bylo by po vyhoření raz dva. Jenže na hurá akce je lépe vidět.

BP řekl(a)...
31. května 2019 v 15:26  

Pane Sotoláři, když o tom budou mluvit učitelé, myslíte, že je politici vyslyší? Jako, že nás vyslyší, když chceme dostávat lepší platy. Učitele neposlouchá nikdo: žáci ve škole ani jejich rodiče, natožpak někdo další.

E.Kocourek řekl(a)...
31. května 2019 v 21:35  

Důvody, jež k návrhu STAN vedou?

Může-li tu o důvodech spekulovat Gazdík, snad o tomtéž smí spekulovat i jiní. ////

STAN dobře vědí, že NIKDY nebudou v Česku vládnout. A proto jejich návrhy mají za cíl zkomplikovat a ztížit vládnutí v Česku. Snižování volebního věku je ze stejné kategorie. ////

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. května 2019 v 21:54  

Pane Sotoláři, když o tom budou mluvit učitelé, myslíte, že je politici vyslyší?

Nic takového jsem přece neřekl.

BP řekl(a)...
31. května 2019 v 22:51  

Zatím to slyšíme spíše od politiků než od učitelů.
Jste napsal, pane Sotoláři.

A já se vás tudíž ptám, zdali nás někdo vyslyší, když budeme např. volat po lepších platech.
Když nás v podstatě nikdo neposlouchá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.