Daniel Prokop: Vzděláváním k nerovnosti a neporozumění

pátek 31. května 2019 ·

„Největší problém českého vzdělávání jsou nerovnosti. A nejde o nějaký tlak na rovnost výsledků. Řeč je o nerovnosti šancí a v přístupu ke kvalitnímu vzdělání. Nerovnosti ve školství narůstají do takových rozměrů, že demotivují velkou část učitelů a studentů, kteří jím procházejí, a zhoršují jeho celkovou kvalitu. Do vzdělávání dáváme ročně zhruba o 50 miliard méně, než by bylo pro zemi naší ekonomiky běžné. Ve srovnávacích testech jsme přitom zhruba v průměru OECD. Problém ale je, že na tuhle průměrnou muziku za málo peněz nedosáhne zdaleka každý,“ píše sociolog Daniel Prokop pro Hospodářské noviny.


Daniel Prokop (twitter.com)
Prokop mimo jiné píše:

Výsledky ve vzdělávání v Česku silně záleží na sociálně-ekonomickém statusu rodiny. To je jasné, lze si říci, talent se dědí a rodiče se starají jinak. Třeba ve Finsku, ale i v Estonsku či Polsku závisí úspěch na rodinném původu velmi málo. Česko patří mezi sedm zemí OECD, kde je tato závislost největší. Navíc se v posledních 10 letech stále zesiluje.

Hlavním důvodem je velmi rozdílná kvalita škol. To, do které chodí školy, vysvětluje 44 procent celkových individuálních výsledků žáků. Průměr OECD je jen 31 procent a jen v několika zemích jsou nerovnosti mezi školami horší než u nás. Zatímco ve Finsku či v Estonsku většina škol dosahuje v průměru na standardní výsledky, v Česku lze vysledovat oddělování nadprůměrných škol, podprůměrné většiny a zaostávajících extrémů. Právě přes velmi rozdílnou kvalitu škol se uplatňuje vliv rodinného původu. V rámci škol totiž vliv sociálního statusu na výsledky není v Česku o moc vyšší než v zahraničí. Jde tedy právě o to, že v Česku děti z „lepších rodin“ chodí do lepších škol a zbytek si vylosuje šedého až černého Petra.

Část viny nesou velké regionální nerovnosti. Regionální rozdíly ale nejsou všechno. Bolestí českého vzdělávání je i časné třídění dětí, které probíhá v rámci jednoho města. Začíná to v předškolním vzdělávání. Velká vlna třídění pak probíhá při odchodech na víceletá gymnázia. Zda na něj půjdete, zdaleka nezávisí jen na talentu, ale výrazně i na aspiracích rodičů. Přes 40 procent studentů víceletých gymnázií pochází z nejvzdělanější a nejbohatší pětiny rodin. Stejně talentovaným dětem z chudších či průměrných poměrů často rodiče motivující k lepšímu vzdělání chybí.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
31. května 2019 v 10:52  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jiri Janecek řekl(a)...
31. května 2019 v 11:34  

"Zatímco ve Finsku či v Estonsku většina škol dosahuje v průměru na standardní výsledky, v Česku lze vysledovat oddělování nadprůměrných škol, podprůměrné většiny a zaostávajících extrémů."

Neslo by ukazat distribuce? Nema na rozdeleni v tomto pripade treba i velikost skol?

Jak to maji v tech zemich s pravem rodicu na vyber skoly pro sve dite? Pomohlo by u nas nahnat vsechny deti do spadovych skol?

Petr Portwyn řekl(a)...
31. května 2019 v 12:43  

Je naprosto přirozené snažit se svým dětem připravit co nejlepší startovní pozici. Pokud pan Prokop tvrdí, že on to nedělá, na 99 % lže.
Tuto pozici mohu připravovat různými způsoby. Pomáhat jim ve vzdělávání je jeden z těch nejpoctivějších. Zabránit tomu by šlo pouze násilným nastolením falešné rovnoprávnosti ve stylu církve z Vonnegutovy knihy "Sirény z Titanu". Pak by se úroveň sjednotila směrem dolů.

laimes řekl(a)...
31. května 2019 v 12:50  

podstata nerovnosti u nás spočívá v neexistenci jednotných pravidel vzdělávání,v chaosu řízení,v prapodivném financování manipulačního typu,v neexistenci soukroného školství

poste.restante řekl(a)...
31. května 2019 v 17:46  

Jestliže největší problém problém českého vzdělávání jsou nerovnosti, pak americké a britské vzdělávání stojí před krachem.

E.Kocourek řekl(a)...
31. května 2019 v 21:44  

americké a britské vzdělávání stojí před krachem

V očích Prokopa a jemu podobných zcela určitě. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.