Jaroslav Mašek: Jak (ne)používat technologie – díl 3.: Notifikace a pre/prokrastinace (O technologickém dospívání)

čtvrtek 2. května 2019 ·

Vzpomínám si na úplné začátky, kdy všechny aplikace ve výchozím stavu notifikovaly, a mě ani nenapadlo to měnit. Byl jsem otrokem svých zařízení s duplicitními notifikacemi, někdy upozorňující tolikrát v rámci stejné aplikace, na kolika zařízeních tato aplikace byla. V tomto notifikačně/reakčním režimu se vybudoval můj návyk, který se stal zlozvykem, a já si to vůbec neuvědomoval. Až jsem si jednoho dne řekl dost. A všechny notifikace vypnul na všech svých zařízeních. Někdo by to mohl nazvat detoxem.

Začal jsem nepoužívat technologie, resp. používat tehdy, kdy jsem chtěl já sám. Ze třech svých zařízení – notebooku, tabletu a telefonu se rázem staly pouze pracovní zařízení zcela bez notifikací, což se předtím zdálo jako zcela nemožné. Dřív jsem reagoval na každý e-mail okamžitě po jeho příchodu a vyřizoval požadavky či úkoly z nich obratem – a to doslova. E-mailově jsem prekrastinoval. A tento návyk jsem si přenesl i do dalších aplikací.

Když si to zpětně uvědomím, byly to právě notifikace, které mě naučily prekrastinovat, tedy řešit věci okamžitě – odpovídat na e-maily, zprávy, lajky, komentáře nebo číst zprávy na webu, v sociálních sítích, rss čtečkách, a nakonec dokonce řešit problémy v rámci operačního systému, např. jeho aktualizace. A od prekrastinace jsem se nevědomky dostal k prokrastinaci – zůstal v dané aplikaci, službě, síti, čtečce, systému tak dlouho, až jsem zapomněl na okolní svět, a nakonec ani nechtěl tento prokrastinační stav opustit.

Odtud už není daleko k závislosti. Je tak snadné se do ní dostat. Pak už ani nepotřebujete notifikace. Saháte po svém telefonu, i když žádné notifikace nechodí, protože váš mozek už notifikace nepotřebuje. Má je už pevně zakódovány.

Vidím to u některých svých patnáctiletých žáků a žákyň. Sahají stále po telefonu, i když nemusejí. Ano, jsou ve stádiu technologického (i lidského) dospívání a musí si touto fází projít, stejně jako jsem si jí musel projít já sám. Rozdíl je v tom, že já technologicky dospíval po třicítce. I proto se snažím na ně působit a mluvit s nimi o tom, co vám tady píšu. Nechci, aby byli na technologiích negativně závislí, aby je technologie ovládaly a vlastně i manipulovaly. Přitom telefony a jiná zařízení ve svých hodinách nezakazuji. Dávám žákům šanci naučit se sebekontrole a technologicky dospět.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.