V Českých Budějovicích chtějí absolventy pedagogických fakult dostat do škol dotacemi a byty

čtvrtek 2. května 2019 ·

„Měli bychom usilovat o to, aby ti nejlepší učitelé učili v Českých Budějovicích. Potýkáme se se stárnutím pedagogů napříč všemi obory a například v technických oborech vznikají mezery. Pokud nepřipravíme podmínky pro přijímání absolventů pedagogických fakult, čeká nás v budoucnu problém,“ říká předseda jihočeské ODS a městský zastupitel Martin Kuba. Místní ODS připravila návrh, jak za pomoci dotací udržet kvalitní absolventy na místních základních školách. Motivovat by je měl zejména jednorázový příspěvek ve výši 150 tisíc korun, který by čerstvě přijatí mladí učitelé měli rozdělený do tří let. Informuje MF DNES.


Podmínkou ale je, aby právě stejně dlouhou dobu na jedné ze škol ve městě odučili, jinak jim bude podpora krácena. Výrazným lákadlem by pro uchazeče pak měla být zejména možnost bydlení v městském bytě za nájemné v symbolické částce.

S návrhem ODS ale nesouhlasí někteří ředitelé základních škol. Podle nich je návrh jen plácnutím do vody a nezohledňuje řadu věcí, které se s problematikou kvalitního učitelství pojí. „Upřímně si myslím, že je nemožné posoudit, kdo je nejlepší absolvent pro vykonávání učitelské praxe. Dobrý učitel musí umět děti zaujmout a vysvětlit jim látku. To se zjistí až po nějaké delší praxi. Návrhu v této podobě moc nerozumím,“ podotýká ředitel Základní školy Máj I Radim Staněk.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

jir řekl(a)...
2. května 2019 v 13:41  

Čtu dobře 1.500 000,- Kč? To by byl náborový příspěvek, jinak spláčete nad výdělkem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.