HOAX: Švédové vzdávají integraci. Žákům přidají intenzivnější výuku arabštiny

úterý 14. května 2019 ·

Tak nějak jsme si asi zvykli, že falešné zprávy jsou doménou médií, která se prohlašují za alternativní. Zpravodajství v Česku občas poznamená senzacechtivý titulek, nepřesnost v textu a nebo ignorování kontextu. Avšak vyloženě falešné zprávy, které by všechny tyto faktory obsahovaly a kombinovaly dohromady se objevují naprosto výjimečně. A právě takovou falešnou zprávou je článek na portálu iDNES, který vyšel v neděli 12. května večer. Uvádí server Manipulátoři.


Švédové chtějí své obyvatele, hlavně děti, lépe integrovat a tak část výuky mají děti cizinců možnost absolvovat ve svém rodném jazyce. Toto se netýká jen arabštiny, ale všech jazyků, přičemž největší zastoupení mají dále somálština, angličtina, srbochorvatština, perština, kurdština, španělština, finština, albánština a polština. Tato výuka ale probíhá v odpoledních hodinách, kdy jsou děti už unavené po dni ve škole a koliduje s jejich zájmovými kroužky. Proto byl podán návrh a ten zatím nebyl schválen, aby tato výuka byla v dopoledních hodinách a v menších skupinkách.

Začneme už u titulku ‚Švédové vzdávají integraci. Žákům přidají intenzivnější výuku arabštiny‘, který je obyčejný clickbait. Švédové chtějí dětem cizinců pomoci, aby se jim lépe dařilo ve škole. Hodin nebude víc, ale v jiném čase a v menších skupinkách. Nejde jen o arabštinu.

Velmi zajímavý je také text ‚Třináctiletý Amez Ardalan, který se před pár lety přistěhoval s rodiči na stockholmské předměstí Rinkeby, hovoří mnohem víc svou kurdštinou než švédsky.‘ Je to proto, že žádná zmínka o chlapci tohoto jména se nikde na internetu nevyskytuje mimo tento článek iDNES. Zkomolil autor jeho jméno tak moc, že se nedá dohledat a nebo si ho úplně vymyslel?


Celý text naleznete zde
Citovaný text iDNES naleznete zde

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
14. května 2019 v 12:49  

Je to proto, že žádná zmínka o chlapci tohoto jména se nikde na internetu nevyskytuje mimo tento článek iDNES. Zkomolil autor jeho jméno tak moc, že se nedá dohledat a nebo si ho úplně vymyslel?

Aha, když něco nejde dohledat na internetu, tak je to podvod. S touto logikou snad nelze předstupovat před myslící tvory!

mirek vaněk řekl(a)...
15. května 2019 v 6:48  

Jako by školských hoaxů v tzv. seriozních médiích i tak nebylo dost. Někteří školští experti by mohli vyprávět.

Ale opravdu takové argumenty, že je to hoax moc přesvědčivé nejsou. Ono někdy stačí pravdivou informaci lehce přeformulovat a význam je najednou úplně jiný. A kdo prokáže, že jde o blbost autora či zlý úmysl.

jir řekl(a)...
15. května 2019 v 15:16  

Zavádějí Švédi rozšířenou výuku arabštiny?
Je internet ve Švédsku plný inzerátů měst a obcí shánějících učitele ovládajících arabštinu?
Bude se arabský student více zajímat o švédštinu, jestliže bude mít informace v rodném jazyce?
Tak vidíte.

poste.restante řekl(a)...
15. května 2019 v 15:46  

Pořád mi vrtá hlavou jedna věc.
Jak je možné, že Vietnamci u nás rozšířenou výuku, notabene ve vietnamštině, nikdy nepotřebovali?

Ivo Mádr řekl(a)...
15. května 2019 v 19:07  

Velkým problémem pro aktivisty ve Švédsku je nedostatek vyučujících pro arabštinu a peníze.
Na papíře všechno vypadá pěkně, ale realita bývá často odlišná. Zajímavé je i statistické podchycení absencí jisté menšiny ve výuce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.