Na veřejných školách berou kantoři o tisíce korun víc než v soukromých

úterý 14. května 2019 ·

Podle statistik ministerstva školství dosáhl průměrný plat učitele ze státní sféry 36 766 korun, zatímco na soukromých a církevních školách činil průměr jen 32 363 korun. Ve veřejných školách totiž platy už dvakrát za sebou skokově rostly, ale peníze do neveřejné sféry posílá ministerstvo školství podle speciálního zákona a jiného propočtu. Platy se tam sice také částečně odvíjejí od platů ve veřejné sféře, ale ne přímo, a navíc s ročním zpožděním. Reportáž přináší deník Právo.



Podle předsedy Sdružení soukromých škol Vladimíra Koldera mají ale neveřejné školy výhodu v tom, že se nemusí řídit striktně tabulkovými platy, ale mohou odměňovat nad rámec odsloužené praxe a dosaženého vzdělání. A tudíž mohou snáze zlákat do svých služeb mladé, nadějné a nadšené pedagogy.

„V mnoha případech dochází k tomu, že výborný mladý třicetiletý pedagog má mnohem vyšší mzdu než sice starší, z pohledu praxe i mnohem zkušenější třeba 55letý pedagog, který však svou práci odvádí lajdácky a nedobře. To může být i jedna z motivací pro mladé pedagogy, že se nemusí prokousávat k vyšším mzdám dvacetiletou a vyšší praxí,“ přiblížil Kolder.


Celý text naleznete v deníku Právo

2 komentářů:

BP řekl(a)...
14. května 2019 v 13:45  

Soukromá škola musí generovat především zisk majiteli. A až přebytky se mohou rozdělit mezi učitele.
A nebo má vysoké náklady, neboť nesídlí ve vlastním objektu a pak většinu peněz spolkne nájemné, energie (celkově provoz).

laimes řekl(a)...
14. května 2019 v 18:02  

největší náklady u soukr škol tvoří náklady na pronájem,kdyby byl stát co k čemu, tak zavře přebytečné školy a nabídne je za korunu soukromníkům pro soukrškolu,

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.