Workshopy v regionech: Demokracie a já

pátek 5. dubna 2019 ·

Představit mladým lidem politiku a možnosti občanské participace za účelem zvýšení jejich účasti nejen u voleb je cílem akcí v rámci Evropského týdne mládeže, který bude probíhat na přelomu dubna a května! V rámci této události se uskuteční jednodenní workshopy s tématem „Demokracie a já“. Workshopy se uskuteční mezi 24. dubnem a 10. květnem, a to v pěti městech ČR: Hradci Králové, Pardubicích, Ostravě, Ústí nad Labem a hned dvakrát v Českých Budějovicích.


Workshopy s živou a aktuální tématikou budou nabité interaktivním programem a praktickými aktivitami. Po jejich zahájení v půl deváté ráno si studenti hned v úvodu vyzkoušejí, jaké to je předkládat přesvědčivé argumenty a bojovat o hlas publika. Dále se také v aktivitě zaměřené na identifikaci překážek v občanské participaci dozvědí odpověď na otázku “Co se stane, když se to nestane?”. Následně se na necelou hodinu účastníci promění v politiky a založí si vlastní politickou stranu, přičemž budou hájit a prezentovat její program ve fiktivních volbách a v závěru této aktivity obohatí své znalosti o fakta týkající se Evropského parlamentu.

Po obědě přijde na řadu aktivita, během které účastníci zasednou za jeden stůl se zúčastněnými hosty z oblasti politiky, budou identifikovat lokální nedostatky a začnou vymýšlet plán, jak daný problém vyřešit. S pomocí zmiňovaných hostů a za dohledu odborníků pak budou studenti v průběhu seminářů vypracovávat v týmech návrhy svých vlastních projektů, které budou reagovat na vymezené problémy v okolí jejich bydliště.

Série workshopů bude zakončena 20. května na závěrečné konferenci v Praze, na níž budou moci účastníci obhajovat své projekty před odbornou porotou. Autoři těch nejúspěšnějších získají zajímavé ceny a zároveň budou mít možnost konzultovat své projekty přímo s projektovými konzultanty programu Erasmus+ mládež a Evropského sboru solidarity. Tyto projekty pak budou moci mladí lidé předložit v podzimní uzávěrce obou programů.

Termíny konání workshopů:

24. 4. 2019 Hradec Králové
25. 4. 2019 České Budějovice (ICM)
30. 4. 2019 Pardubice
2. 5. 2019 Ostrava
6. 5. 2019 Ústí nad Labem
10. 5. 2019 České Budějovice (KÚ JČK)


Další informace a možnost přihlášení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.