Virtuální realita doplňuje tradiční výuku na školách. Střední školy na veletrhu v Praze představily nové technologie pro řemeslníky

středa 13. února 2019 ·

Zbytečně vyplýtvaný materiál při svařování, tvrdou manuální práci nebo třeba špinavou zedničinu budou moci školy alespoň částečně nahradit díky novým technologiím. Ty se začínají objevovat i v tradičních řemeslných oborech a část středních škol je už dnes využívá při výuce. Informují Hospodářské noviny.


Akademie řemesel v Praze představila na svém stánku zařízení spolupracující s virtuální realitou, která žákům umožňuje vyzkoušet si, jak správně svařovat a jak se při této práci bezpečně chovat. "Virtuální simulátor jsme pořídili před půl rokem. Je ideální pro získání prvotních návyků typu držení těla, správného dýchání, nastavení parametrů a dalších, což je velmi důležité pro bezpečnost při práci. Přece jen žáci ohřívají kov na půldruhého tisíce stupňů. Velmi užitečné je, že simulátor ušetří množství drahého materiálu," popisuje Evženie Chramostová, vedoucí svářečské školy na Akademii řemesel v Praze.

Stejná škola představila i další virtuální simulátor, pomocí něhož si studenti vyzkoušejí stavbu domu. Program se neustále vyvíjí a dotýká se stále více řemeslných oborů. "O využívání nových technologií je velký zájem. Je to něco, co dokáže na naši školu přitáhnout nové lidi," říká Jaromír Procházka, učitel odborného výcviku na Akademii řemesel v Praze.

Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích na veletrhu zase představila sochy, které dokáže vytvořit pomocí 3D tiskáren. Další moderní technologií, kterou škola využívá, je digitální rameno, které dokáže z dat vytvořit a opracovat sochu. Poté je ještě potřeba úprava sochaře, ale rameno výrazně usnadňuje fyzicky náročnou práci.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 10:50  

ve virtuální dílně budou virtuálním kladivem
zatloukat virtuální hřebík ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.