Škola v Boskovicích zakázala mobily. Česká školní inspekce je proti

středa 13. února 2019 ·

Na Základní škole v Boskovicích se rozhořel spor o to, jestli mohou žáci používat mobilní telefony. Vedení i učitelé jsou proti, školní inspekce to naopak považuje z a zásah do soukromí školáků. Informuje Deník.cz.



Nový školní řád boskovické základky platí od loňského září. Kromě jiného žákům zakazuje používat mobilní telefony a další elektronická zařízení, a to i v době přestávek a oběda v jídelně. Výjimkou jsou přestávky před odpolední výukou a povolit použití mobilu může i vyučující. Proti tomu se ohradil jeden z rodičů a poslal podnět na Českou školní inspekci. Inspektoři mu dali za pravdu. Přístroje jsou podle inspekce běžnou součástí každodenního života a škola je nemůže zakazovat.

S tím ale nesouhlasí učitelé školy. Sepsali petici, ve které zákaz používání mobilů obhajují, a chtějí, aby je škola i nadále zakazovala i o přestávkách. „Po zavedení zákazu používání mobilních telefonů i o přestávkách se výrazně zlepšilo klima ve škole. Školu navštěvuje více než třináct set žáků a pouze jediný rodič si na tento zákaz stěžoval,“ zdůraznili ve své petici adresované boskovickým radním učitelé základní školy.


Celý text naleznete zde

18 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
13. února 2019 v 9:59  

Nechť si úředníci z čši zajdou učit a povolit ve své výuce mobily. Pak mohou se vyslovovat informovaně.

Ivo Mádr řekl(a)...
13. února 2019 v 10:52  

V některých hodinách je lze využít (slovníky Aj, Nj, Rj, M - kalkulačka, matematické aplikace, ...). Ve školních řádech je vesměs napsáno, že ve vyučovacích hodinách jsou mobily vypnuté a v tašce. Školní řád má jistou právní váhu. Jsou tam dozajista i postihy za zneužití. Plošný zákaz nic nevyřeší,

Simona CARCY řekl(a)...
13. února 2019 v 12:13  

To je tedy argumentace: Přístroje jsou podle inspekce běžnou součástí každodenního života a škola je nemůže zakazovat.

Podle průzkumu jsou mezi náctiletými měkké drogy běžnou součástí každodenního života. Neměla by ČŠI drogy školám doporučit a školy by je mohly zahrnout do školních řádů?

Doufám, že je zjevné, že ČŠI má argumentaci dost dobře založenou : - )

Tajný Učitel řekl(a)...
13. února 2019 v 12:19  

Pan Mádr,

V některých hodinách je využít dobře lze, problém nastává, když je v mobilu aplikace na vyřešení příkladů, nebo překladač souvislého textu. Pak se neví kdo/co vyřešil příklad, napsal text.

Ředitel řekl(a)...
13. února 2019 v 12:40  

I na naší škole jsou mobily zakázány, použití povoluje vyučující, pokud je ve výuce potřebuje.Po zákazu jsem měl dva dotazy, jinak žádná negativní reakce. Školní řád schválila školská rada. A pokud si žák potřebuje zavolat nebo čeká hovor, tak se zeptá učitele nebo dohledu. A hodně se zlepšila komunikace mezi žáky a přestaly pozdní nástupy do hodin. Pro nás jen pozitivní opatření.

poste.restante řekl(a)...
13. února 2019 v 12:42  

Paní Simono
Otázka na ČŠI by pak měla zřejmě znít, zda měkké drogy mají být součástí každodenního školního života žáků i v hodinách, nebo jen o přestávkách.
:-)

E.Kocourek řekl(a)...
13. února 2019 v 12:57  

Pane Tajný, právě když student má přes mobil (nebo tablet, nebo přes notebook) přístup k online překladači souvislých textů, musí si ten student rozvážit, co z překladače použije a co raději vymyslí vlastní hlavou. Ať už "napsal text" student nebo překladač, odpovědnost nese student a známku dostane student. Pro zadavatele úkolů (t.j. např. pro angličtináře) není problém vymyslet takové zadání, které online překladač zblbne a navede k vytvoření ŠPATNÉHO řešení. ////

To máte jako s kalkulačkou. Proč by studenti měli provádět rozsáhlé aritmetické výpočty v hlavě nebo na papíře, když mohou použít kalkulačku. To, co se studenti musí NAUČIT, je rozeznat, zda strojové řešení je či není správné. ////

A podobné je to u cizích jazyků. Student musí umět rozpoznat, když z překladače leze blbost. ////

E.Kocourek řekl(a)...
13. února 2019 v 13:02  

Rozhodnutí ohledně mobilů by mělo být svěřeno konkrétnímu učiteli toho kterého předmětu. Škole je do toho málo a ČŠI do toho není vůbec NIC. ////

Petr řekl(a)...
13. února 2019 v 17:49  

Jen malá poznámečka. Co mají ti inšpektóři dělat, když jim nějakej "dobrák rodič" napíše stížnost. Musí ji jít šetřit a většinou rozhodují v souladu s jejich právníky na ústředí v Praze. Výsledek šetření stížnosti dají řediteli a pošlou zřizovateli a tím to pro ně končí. Je pak na zřizovateli, co s tím udělá.
Jinak k mobilům: aktivně jsem učil do r. 2007 na učňáku a SŠ, žákům jsem mobily nezakazoval, vždy jsem se s nimi domluvil. I já jako kantor a tehdy správce sítě jsem musel kolikrát "mobilovat" ve výuce, obzvlášť, když volal ředitel, že potřebuje poradit s komplem :-)
Vím, dnes je to asi horší a na základkách obzvláť, ale vše je o lidech, jak to píšu pokaždé.
Jo a ČŠI jsou taky jenom lidi :-)
Užívejte jarní prázdniny!
PetrK

Tajný Učitel řekl(a)...
13. února 2019 v 18:13  

Proč my měl učitel vymýšlet zadání, která z překladače vylezou blbě? To jako že nemá dost práce? Náplní hodiny přeci není nachytat žáka při používání aplikací k řešení úkolů.

E.Kocourek řekl(a)...
13. února 2019 v 19:41  

Náplní hodiny HLAVNĚ je naučit zvládat složité jazykové jevy. Kromě tohoto, učitel-jazykář nemusí vyvíjet žádné úsilí navíc (kvůli jakýmsi aplikacím?), a že to Tajný vůbec nechápe není problém jazykáře. ////

Petr Portwyn řekl(a)...
13. února 2019 v 20:51  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
13. února 2019 v 20:53  

Tady přece nejde o kalkulačku.
Jde o to, že když se podíváte na některé děti o přestávce, tak okamžitě po zvonění zapínají mobil, u něj vydrží 10 minut přisáté na displej, a po příchodu učitele s přemáháním ztlumí zvuk a ptají se, zda mohou na záchod.
Někdy v 16 letech je to většinou přejde, ale to je na střední škole...

Nemluvě o tom, jaká zábava je jít na WC a prozvánět spolužáky. A prosím ať mi nikdo nevykládá, že "na to se přece přijde". Zkuste si na 6 metrů lokalizovat, z které tašky se ozvalo vyzvánění, když do té tašky nesmíte sáhnout.

U nás jsou mobily o přestávkách povolené (taky je občas použijeme při výuce), ale přece jen máme pozitivní výběr. Tamto je základka... Docela ty rodiče i učitele chápu. Jinak podle mého je to v kompetenci vedení a rady školy.

Kamínek řekl(a)...
14. února 2019 v 9:46  

Co by dělali ve Francii, kdyby tam měli ČŠI? Tam by ten zákon o zákazu používání mobilů ve škole nemohl nikdy projít ... A nebo obráceně - jak je možné, že tak demokratická země jako je Francie nemá problém omezit dokonce zákonem používání mobilů ve škole? Neměli bychom žalovat Francii u Evropského soudu pro lidská práva kvůli omezování osobních práv? Celá kauza je neuvěřitelná šaškárna ....

E.Kocourek řekl(a)...
14. února 2019 v 19:06  

Souhlas Portwyn, v kompetenci vedení a rady školy. ////

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 6:52  

neexistuje zákonná norma podle které lze zakázat používání mobilu ve škole,školní řád není zákon a nemá nikde ani zákonnou oporu,jak si mnozí naivně myslí,v některých zemích je to po vzoru usa právně ošetřeno zákonem " o boji s terorismem" kam se schová všechno i mobily...

laimes řekl(a)...
15. února 2019 v 7:03  

p.s. mnou uvedené se samozřejmě týká obecně škol státních u soukromých si majitel může zakázat co chce

Pavel Doležel řekl(a)...
15. února 2019 v 7:18  

laimes, pochopitelně se mýlíte a to v obou vašich tvrzeních. Zákaz používání mobilů je plně v kompetenci provozního řádu, či podobného dokumentu. Zákaz používat mobilní zařízení v letadle, foťáky v ZOO, či na výstavě mumií opravdu nepředepisuje zákon, ani vyhláška. Ten naopak umožňuje, aby si provozovatel vymezil podmínky. A je to plně v jeho kompetenci. Zákon opravdu neřeší, jestli je světloplachý puštík, nebo kulíšek a jaké frekvence používá řízení letového provozu ke komunikaci s letadly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.