Trest za mazání komentářů? Klausův záměr je správný, ale problém nevyřeší, míní expert

středa 30. ledna 2019 ·

Pokuta, zákaz činnosti či dokonce tříletý pobyt za mřížemi. Takový trest by mohl v budoucnu stihnout provozovatele a správce sociálních sítích za neoprávněné smazání příspěvků jiných uživatelů. Navrhuje to skupina poslanců napříč politickým spektrem vedená Václavem Klausem mladším (ODS). Podle expertů je ovšem takřka nereálné takové právo na soukromých platformách vymáhat. Tématu se věnují Lidovky.cz.


Josef Šlerka (twitter.com)
Podle odborníka na sociální sítě Josef Šlerky je hlavní záměr předlohy, tedy přivést Facebook a další společnosti k tomu, aby dodržovaly lokální právo a bylo možné se proti jejich krokům bránit, správný. Pochybuje však o tom, že k těmto skutečnostem povede.

„Navrhovaný zákon bych neodsuzoval. Neřeší ale základní problém, že v současnosti nejsme schopní zajistit to, aby se občané národních zemí dobrali spravedlnosti,“ nastínil Šlerka pro Lidovky.cz.

„Když provozovatel sociálních sítí provede něco, o čem si myslíte, že poškozuje vaše práva, nebo toto umožní někomu a nereaguje, nemáte v českém právním prostředí žádnou efektivní možnost s tím něco udělat, protože například Facebook neodpovídá,“ popsal Šlerka.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

PP řekl(a)...
30. ledna 2019 v 9:20  

To se místnímu cenzorovi nemůže líbit. :)

Simona CARCY řekl(a)...
30. ledna 2019 v 10:45  

Budeme tedy rozlišovat oprávněné a neoprávněné mazání? Z toho logicky odvozuji oprávněné a neoprávněné psaní, jemuž předchází oprávněné, ale zejména neoprávněné myšlení. Proč chceme řešit důsledek skutku a nikoli jeho příčinu?

soumar řekl(a)...
30. ledna 2019 v 17:04  

Sociální sítě na internetu jsou - v zásadě zbytečným - doplňkem života a přehnaně se jimi zabývat je spíše známkou nezralosti a závislosti. :-)

Milan Keršláger řekl(a)...
31. ledna 2019 v 10:26  

Obávám se, že pan Klaus ml. to myslel tak, že jeho názory není možné ignorovat a všichni bychom je měli rázem akceptovat :-(

Jinak i zde by to byl problém, protože osobních útoků a nenávistných projevů se zde nešetří, i když by zde měli diskutovat vzdělaní lidé.

Nowak řekl(a)...
31. ledna 2019 v 18:14  

Jiří Nantl (ODS):
https://pravybreh.cz/boj-proti-mazani-facebookych-prispevku-je-politicka-chyba/?fbclid=IwAR0RjW2BjITtgXzSvhA2H0tDhRxJBUhRHbyRvscu8Wh-uqZac8M6GHp2jHw

tyrjir řekl(a)...
31. ledna 2019 v 18:34  


Pan Nantl se, myslím, mýlí:

Jestliže někdo soukromě provozuje "veřejnou diskusní platformu", kterou deklaruje jako vyváženě "necenzurovanou", a pak tu deklaraci (z právního hlediska veřejný závazek či príslib) očividně poruší, je bezesporu v pořádku, nese-li za to právně vymožitelné následky. Týká se to například i České školy.

Václav Klaus nenavrhuje zjednodušení důvodného postihu všech provozovatelů diskusních platforem. Navrhuje to jen u těch provozovatelů, kteří mají v Česku alespoň 100 tisíc uživatelů. Jeho požadavek je, myslím, důvodný a společensky žádoucí.

J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.