Tomáš Feřtek: Vzkaz hejtmanům: Úřední bariéry pro patnáctileté se vám vymstí

středa 30. ledna 2019 ·

„V rámci aktuální debaty o bodové hranici u přijímaček na střední školy otiskl Respekt dopis náměstka pro školství Moravskoslezského kraje Stanislava Folwarczného. Ten je sympatický upřímnou snahou vysvětlit novinářům a veřejnosti, proč si krajští hejtmani víceméně bez rozdílu stranické příslušnosti myslí, že zhruba deset procent těch, kteří dnes studují (a neuspějí) na maturitních školách, mělo radši chodit na učňák. Ale také ukazuje, na jak mělkých základech tento názor stojí. Ve stejné době vyšel v odborném časopise Řízení školy článek analytičky Jany Strakové argumentující, proč není rozumné tlačit do učilišť ještě větší část populace, než tam dnes chodí, a jaké to může mít pro kraje následky. Srovnání těch dvou textů je rozhodně zajímavé,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.


Feřtek mimo jiné píše:

Folwarczny vyčítá novinářům, že postoj krajů nechápou. Nechtějí nikomu upírat právo na vzdělání, šanci si ho doplnit v dospělosti má podle nich každý. Chtějí jen postavit bariéru tomu, aby na maturitní obor mohl v patnácti nastoupit, kdokoli si vzpomene. A ilustruje to na rozhovoru se dvěma kluky, kteří neměli na základce dobré známky, přesto rodiče chtěli, aby šli na školu s maturitou - u té ovšem neuspěli ani napodruhé a teď jsou fakticky bez kvalifikace, jen se základním vzděláním. Nebylo by rozumnější, aby se vyučili perspektivní obor, a pokud by chtěli, mohou si doplnit maturitu později? Nebyli by tihle kluci za to, že je systém přesměroval na učňák, nakonec spíš vděční?

Odpověď se zdá samozřejmá, ale jen zdánlivě. Jednoznačné ANO má totiž několik podstatných ALE. To první se skrývá v počtu vyučených. Jak zmiňuje Jana Straková, na učiliště u nás dlouhodobě směřuje třetina populačního ročníku. V tom jsme na evropské špičce, na druhém místě za Rakouskem. Pokud tedy nemáme dostatek elektrikářů, nástrojařů a podobně, není problém ani tak v počtu těch, kteří chodí na učiliště, jako spíš v tom, že se tam často nenaučí to, co by zaměstnavatelé očekávali, případně pak utečou do jiných profesí.


Celý text naleznete zde

11 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. ledna 2019 v 8:01  

Co ke článku autora, který vůbec netuší, kde je problém říct. Psát nový článek, kde bych vše popřel? Na to jako učitel nemám čas. Doporučuji občankářům na rozbor demagogie. Lepší příklad jsem dlouho nečetl.
Až EduIn začne dělat něco konstruktivního, tedy navrhovat něco smysluplného, místo toho aby rozbíjela fungující, jak to spoustu let dělá, pak bude mít smysl diskutovat.
Bohužel stále se najdou lidé, kteří těmto blábolům věří.

Tajný Učitel řekl(a)...
30. ledna 2019 v 8:47  

Proč všichni volají po řemeslnících, když máme druhý největší podíl žáků na učilištích?

Simona CARCY řekl(a)...
30. ledna 2019 v 9:55  

Z titulku je hezky vidět neklid, který COS vneslo do řad eduinistů a jejich soukmenovců. Už nezaznívají plamenné pokyny směrem k lepším zítřkům, ale zní jen alibistické výstrahy typu "já to říkal". Navíc, jak píše pan Vaněk setrvale tendenčně demagogické.

Simona CARCY řekl(a)...
30. ledna 2019 v 10:07  

Po roce 1989 62% žáků se ve středoškolském vzdělávání vzdělávalo ve středních odborných učilištích(z toho asi 5 % v oborech s maturitou), 14% v gymnáziích a 23% ve středních odborných školách). Je tedy zřejmé, že pokles uchazečů o střední odborná učiliště za poslední čtvrtstoletí je tedy zásadní.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2019 v 14:34  

Kde tedy jsou ti vyučení řemeslníci? Kde tedy jsou všichni vystudovaní učitelé?

laimes řekl(a)...
30. ledna 2019 v 14:51  

"Pokud tedy nemáme dostatek elektrikářů, nástrojařů a podobně, není problém ani tak v počtu těch, kteří chodí na učiliště, jako spíš v tom, že se tam často nenaučí to, co by zaměstnavatelé očekávali, případně pak utečou do jiných profesí."
----vyučených máme dostatek,nadbytek,jenom se svou profesí neuživí,proto se živí jak se dá legálně i načerno,velmi často se pokoušejí dělat něco na živnosťák(a k tomu je třeba maturita) a největší nešťastníci končí s ukrajincema u pásu....
----co očekávají zaměstnavatelé? universálního dělníka,kterého budou moci postavit kamkoliv na linku,kteří budou makat stejně usilovně (dvanáctky) jako ukrajinci avšak mnohem zručněji a rychleji nežli ukrajinští učitelé a ukrajinské dojičky

Tajný Učitel řekl(a)...
30. ledna 2019 v 15:28  

Jo a vyřešíme to tak, že jich tam naženeme víc. Jak prozíravé.

Radek Sárközi řekl(a)...
30. ledna 2019 v 19:37  

Proč je nedostatek řemeslníků? Protože z elektromechaniků se stali experti na vzdělávání v Eduinu...

Michal Komárek řekl(a)...
30. ledna 2019 v 20:10  

Ano, pane Sárközi, to je úroveň hodná prezidenta (učitelského spolku, který hledá, co nás spojuje...)

Radek Sárközi řekl(a)...
30. ledna 2019 v 21:49  

Pedagogická komora hledá, co spojuje pedagogy, nikoliv elektromechaniky či novináře... To jste špatně pochopil, co je to profesní spolek, pane šéfredaktore České školy. :-) Tyto profese mají jiné organizace.

Pavel Doležel řekl(a)...
31. ledna 2019 v 13:31  

Pane Komárku, já si naopak myslím, že pak Sarkozy uhodil hřebíček na elektromechanickou hlavičku. Vám to zřejmě připadá jako argumentace ad hominem, ale mně to připadá, jako vypíchnutí naprosto zásadního problému dnešní společnosti a dnešních hodnot.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.