Petra Mazancová k novele zákona o pedagogických pracovnících: Je to projev zoufalství

pondělí 7. ledna 2019 ·

Česká škola požádala učitele i teoretiky o názor na novelu zákona o pedagogických pracovnících, kterou ministerstvo školství předkládá vládě. Položili jsme dvě otázky: 1) považujete návrh MŠMT na zmírnění kvalifikačních požadavků na učitele za správný? 2) Může vyřešit nedostatek učitelů?
Odpovídá předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.


Petra Mazancová (facebook.com)
Petra Mazancová

Je to projev zoufalství, ústup z dřívějších požadavků, které vyhnaly mnoho dobrých lidí. Pokus přitáhnout lidi, aniž by pozice byla patřičně finančně ohodnocená. Pomůže to pár ředitelům, neřeší to problém systémově.

Důvěru by měl mít ředitel, když se rozhodne, že bude zaměstnávat nekvalifikovaného - je to jeho zodpovědnost, měl by být schopen posoudit, kdo učí dobře a kdo nikoli.

Spíš bychom se měli ptát, proč učitelské povolání je tak neatraktivní, a co musíme udělat proto, aby to bylo povolání snů? Jak poskytnout učitelům účinnou podporu? Jak to může být v současné době povolání snů, když stát dává zakázku bez vize, rodiče jako voliči zakázku odmítají, chtějí často konzervativní pedagogiku, učitelé nejsou zaplaceni a pohybují se navíc jako mezi mlýnskými kameny několika rozvášněných názorových skupin.

MŠMT stále hledá způsoby, jak dostat do škol dobré učitele, ale často zapomíná na to, že bez peněz to nepůjde - zvyšme atraktivitu učitelského povolání a narovnání platů na slušnou úroveň je podmínka první, nikoli dostačující. Ruku v ruce musí jít s lepší přípravou učitelů a jasnou perspektivou, kterou mohou ve školství získat.


V anketě už odpovídali Miroslav Hřebecký, Pravoslav NěmečekJiří Zajíček a Radek Sárközi

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
7. ledna 2019 v 7:47  

Přítulnost (konformita) Učitelské platformy k oficiálním návrhům a stanoviskům MŠMT a fakt, že málopočetná Učitelská platforma vznikla zřejmě jako reakce na vznik mnohem početnější Pedagogické komory, jsou, myslím, docela známá a zřejmá věc. S "patřičnou" podporou jdou některé věci některým lidem lépe bez ohledu na to, jaký je deklarovaný, pravý nebo jejich okolím vnímaný smysl a cíl jejich působení.

Bez ohledu na to, že zastávám výše uvedený názor na Učitelskou platformu, konstatuji, že tentokrát nemám, co podstatného vyjádření P. Mazancové vytknout.

Radek Sárközi řekl(a)...
7. ledna 2019 v 12:52  

Pan Týř má pravdu...

https://drive.google.com/open?id=0B6ir-4sFpVqOa1N1UWUxUEViTjQ

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.