Pravoslav Němeček k novele zákona o pedagogických pracovnících: Jen oddálí nutnost radikálního řešení problému

čtvrtek 3. ledna 2019 ·

Česká škola požádala učitele i teoretiky o názor na novelu zákona o pedagogických pracovnících, kterou ministerstvo školství předkládá vládě. Položili jsme dvě otázky: 1) považujete návrh MŠMT na zmírnění kvalifikačních požadavků na učitele za správný? 2) Může vyřešit nedostatek učitelů?
Odpovídá ředitel základní školy Pravoslav Němeček.


Pravoslav Němeček (repro ČT)
Pravoslav Němeček:

1) Považujete návrh MŠMT na zmírnění kvalifikačních požadavků na učitele za správný?

Je zřejmé, že návrh novely zákona je zejména o hledání personálních rezerv. Jde o snahu zabezpečit výuku na ZŠ a zejména SŠ a částečně tím řešit již téměř kritický stav. Na druhé straně je však třeba říci, že kroky jsou udělány vcelku správným směrem a promyšleně a že zatím nejde o snížení úrovně vzdělání pedagogů. Věřme, že další prohlubování této krize k němu následně nepovede. Novela také svým způsobem legalizuje stávající stav v některých školách a částečně snímá břemeno odpovědnosti z ředitelů, kteří byli donuceni řešit situaci na hraně nebo již i za hranou stávající podoby zákona.

2) Může vyřešit nedostatek učitelů?

Úprava zákona jen oddálí nutnost radikálního řešení problému. To spočívá zejména v následujících krocích:

- významně zlepšit financování školství tak, abychom se dostali na evropský průměr pokud jde o s rovnání v % HDP (zvýšení cca o 2 % HDP); toto zvýšení by bylo i významným motivačním a perspektivním signálem pro zájemce o práci ve školství; v současné době je vždy nejisté, jak bude vypadat školský rozpočet v následujících létech (řeší se vždy ad hoc)

- platovou úroveň vysokoškolsky vzdělaných pedagogů dostat rychle na úroveň vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR (pedagogové jsou nyní na úrovni asi 66% platu vysokoškoláků v ČR)

- zlepšit podmínky práce pedagogů a nechat je zejména učit – zbavit je prací a činností, které nesouvisí přímo s výukou a to tím, že školy budou lépe personálně vybaveny (administrativní a hospodářští pracovníci, správci počítačových sítí a technici ICT, psychologové, speciální pedagogové, vrátní …); zajistit pedagogům podporu formou placených uvádějících učitelů a mentorů

- v pořádku to bude v době, kdy si středoškoláci budou na prvních místech v přihláškách na vysoké školy volit fakulty připravující budoucí pedagogy

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
4. ledna 2019 v 14:53  

Asociace ředitelů ZŠ podporovala inkluzi, kariérní řád nebo dvouleté děti v MŠ, nyní podporuje deprofesionalizaci učitelské profese. K čemu je taková organizace?

laimes řekl(a)...
5. ledna 2019 v 16:23  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.