Jeden svět na školách a youtuber Kovy k mediálnímu vzdělávání: Kovyho mediální ring

středa 30. ledna 2019 ·

Ve spolupráci Jednoho světa na školách s jedním z nejpopulárnějších českých youtuberů Karlem Kovářem, alias Kovym, vznikla série krátkých edukačních videí k mediálnímu vzdělávání s názvem Kovyho mediální ring.



Průvodce pětidílným pořadem, youtuber Kovy, si pokládá 5 klíčových otázek – KDO?, CO?, KOMU?, JAK? a PROČ?, kterými posuzuje důvěryhodnost a účel jednotlivých mediálních sdělení. Kromě toho přibližuje různá mediální témata – například roli médií ve společnosti, přesvědčovací techniky reklamy, sociální bubliny či internetové algoritmy. Součástí každého dílu je krátká analýza, anketa mezi žáky a vystoupení mediálního odborníka. Jaké jsou první ohlasy vyučujících, kteří se zúčastnili zkušebních projekcí pořadu? Michaela Křiváčková, učitelka ze ZŠ Petřiny - sever reflektuje: „Projekt na podporu mediální gramotnosti Kovyho mediální ring hodnotím jako velmi vydařené dílo, a to jak z hlediska zpracovaných témat, užitých vyučovacích metod, tak i z hlediska volby průvodce jednotlivými díly. Studenti si cenili nejen způsobu, jenž zohledňuje jejich preference příjmu informací, ale i toho, kým jsou jim předkládány - někým z "jejich světa", někým, "komu věří.“


Videa v podobě audiovizuálních lekcí naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. ledna 2019 v 13:09  

žáci jako politická třída 21. století (sociolog dugin)
www.youtube.com/watch?v=w8iyGTEuTYI

PP řekl(a)...
30. ledna 2019 v 14:55  

Je to nebezpečné, ale má silné protivníky: Sponge Boba, Scooby Doobiho a Simpsony.

To je výchova ke kritickému myšlení...

Radek Sárközi řekl(a)...
30. ledna 2019 v 19:39  

Nejlepší materiál pro mediální výchovu jsou videa Kovyho... Například ta reklamní.

Jana Maříková řekl(a)...
7. února 2019 v 21:00  

Co je od Reuters, je automaticky pravda. Veřejnoprávní média jsou nezávislá. Dva obrovské fauly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.