V blízké budoucnosti budou českým školám chybět tisíce pedagogů. Zvyšování platů je nejisté

čtvrtek 27. prosince 2018 ·

"Nadpoloviční většina těch současných je starší sedmačtyřiceti let," upozorňuje předseda školských odborů František Dobšík. Nízké platy nemohou nové učitele nalákat, vláda proto slibuje více peněz. Školy ale trápí i další věci, jako je zavádění inkluze nebo modernizace plánů, podle kterých se děti učí. Reportáž o základních tématech, která se letos probírala ve školství, přinášejí Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
Přesné statistiky, kolik pedagogů skutečně chybí, zatím neexistují. Největší poptávka je ale po učitelích prvního stupně základních škol, ředitelé hledají také angličtináře, fyzikáře nebo matikáře.

Vláda se zavázala zvednout učitelům platy do roku 2021 minimálně na 150 procent jejich průměrné mzdy z roku 2017. Premiér Andrej Babiš (ANO) navíc slíbil, že dostanou přidáno už od letošního září, k tomu ale nedošlo. Přislíbených peněz se dočkají až v lednu.

Mzdy se tak od ledna učitelům zvýší o 15 procent, deset půjde k základu platu, pět na odměny. Uklízečky, kuchařky a školníci dostanou přidáno deset procent. Další růst platů se Plagovi zatím vyjednat nepodařilo.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. prosince 2018 v 17:53  

zlikvdovali jste dvě generace učitelů a neudělali školsou reformu,tak co ccete

tyrjir řekl(a)...
28. prosince 2018 v 1:36  

VLÁDNÍ FILIŠTÍNI, ŽE JSOU UČITELÉ HLUPCI MÍNÍ?

Současné MŠMT i vláda využívají, zdá se, jen kouř z požáru českého školství, mlží jádro problémů a vytvářejí další kouřové clony z dalších požárů a průšvihů, na které dvou nezodpovědností i oni zadělali, podnítili je a nechávají je volně kynout nebo hořet.

Například:

Ministr Plaga: Nejsou učitelé? Tak tedy pozveme do škol neučitele (!). Až bude nová krize, zachrání české školství ti neučitelé? Zobe snad i současný.ministr školství "z ruky EDUINU"?

Premiér Babiš a jeho vláda: V roce 2021 budou mít učitelé 150 % průměrného platu Z ROKU 2017(!!!). Co je tohle, pro pána krále, za číselnou demagogii? Víme snad někdo, o kolik se do té doby zvednou ostatní platy? Má snad vláda učitele za úplné pitomce?

Počítejme, prosím:

Když se ostatní platy zvednou v roce 2021 oproti roku 2017 třeba o 20 procent, budou ti ostatní mít 120 % a učitelé 150 %. Kolik procent pak tedy budou mít učitelé oproti aktuálnímu průměrnému platu v tom roce 2021?

150/120 = 5/4 = 1.25 násobek

Učitelé tedy pak budou mít jen o 25 % větší platy oproti aktuálnímu platu v roce 2017. Nikoli o 50 %, jak by se mohlo přes to "vládní kouřmo" někomu nepozornému zdát.

Otázkou pro mne zůstává, proč se k takovéhlemu číselnému filištínství (respektive k téhle pekelnicky načmoudle průhledné "číselné demagogii") premiér Babiš uchýlil. Má tenhle trapas premiér České republiky zapotřebí? Pokud ANO PROČ?

Proč tomuhle filištínství neoponuje ministr školství? Je snad tak hloupý, že si.myslí, že mu tyhle trapasy učitelé a kvalitní zájemci o učitelství přistoupí?


J.Týř

tyrjir řekl(a)...
28. prosince 2018 v 10:26  

...Učitelé tedy pak budou mít jen o 25 % větší platy oproti aktuálnímu průměrnému platu v roce 2021. Nikoli o 50 %, jak by se mohlo přes to "vládní kouřmo" někomu nepozornému zdát...

tyrjir řekl(a)...
28. prosince 2018 v 10:28  

...Proč tomuhle filištínství neoponuje ministr školství? Je snad tak hloupý, že si.myslí, že mu na tyhle trapasy učitelé a kvalitní zájemci o učitelství přistoupí?...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.