Okamura zuří nad učebnicí. Kritizuje text o přínosu mísení lidských plemen

úterý 18. prosince 2018 ·

Předseda SPD Tomio Okamura sdílel v neděli na svém facebookovém profilu fotografii a krátký text z učebnice přírodopisu pro základní školy a víceletá gymnázia. Popisek, který vyzdvihuje výhody mísení lidských plemen, označil jako „neuvěřitelný“. Informuje iDNES.cz.


„Neuvěřitelný text u fotografie v učebnici Přírodopisu pro 8. třídu základních škol a víceletá gymnázia (autorka Vaněčková I. a kol., 2006), kde se v kapitole „Lidská plemena“ na straně 52 píše: „Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je pro lidskou společnost význačným přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace,“ komentoval předseda opoziční SPD obsah publikace určené pro náctileté žáky.

Okamurův příspěvek vyvolal řadu protichůdných reakcí. Někteří uživatelé se nad obsahem učebnice otevřeně pohoršovali. „Pak nemají z těch dětí být blbci. Tohle mít v učebnici moje dítě, tak stránku vytrhnu a spálím. A učitelům dojdu vymezit jasné mantinely, co budou moje děti učit a co ne. No fuj tajbl,“ napsala jedna z diskutujících.

Jiní diskutující, naopak obsah publikace hájili: „Příroda to sama tak zařídila, že si i v rámci jedné rasy podvědomě vybíráme geneticky co nejodlišnějšího partnera, protože genetická různorodost opravdu znamená třeba lepší imunitu nebo nižší riziko genetických defektů,“ uvedl jeden z nich.


Celý text naleznete zde

19 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 9:27  

Zatímco kliďas Tomio je v pohodě, vztekají se sluníčkáři. Co nevidět se vzteky podělají. ////

Q. E. D. řekl(a)...
18. prosince 2018 v 11:25  

"Tohle mít v učebnici moje dítě, tak stránku vytrhnu a spálím. A učitelům dojdu vymezit jasné mantinely, co budou moje děti učit a co ne."

A já mamince jasně vymezím svou nohou na jejím zadku mantinely toho, kde končí její práva kecat do práce učiteli. Plus jí dám k úhradě zničenou učebnici.

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 12:49  

Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je pro lidskou společnost význačným přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace, píše se v učebnici přírodopisu pro základní školy,

Obecně by se s tím možná dalo souhlasit, pokud by děti byly současně upozorněny na negativní případy a možná nebezpečí pro lidskou společnost. Viz například

- Vyvražďování Indiánů, které započalo Cortézovými a Pizarrovými výpravami v 16. století a skončilo až počátkem 20. století,

- Lovy na černé otroky a nedůstojné postavení jejich potomků v Americe (Ku klux klan veřejně rádil ješté v 60. létech a postavení černochů není dodnes ideální),

- Osud australských domorodců,

- Útoky na Irák a Lybii a následná migrační krize v EU, béhem které byli migranty i jejich potomky bezohledně vražděni i příznivci / příznivkyně migrace.


tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 13:00  

Víte, proč byli v Americe téměř vyhubeni bizoni? Nikoli jen proto, aby nékdo měl užitek z jejich masa, kožešin atd. Na jejich holokaustu se podíleli i podnikatelé a armáda. Cílem bylo vzít Indiánům jejich obživu a uchvátit jejich území.

http://extrastory.cz/masakr-bizonu-byl-holokaustem-zviret.html

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 16:51  

Q.E.D

A maminka Vás právem zažaluje za fyzické napadení a ředitel Vás podle všeho právem propustí. Asi by bylo lepší to řešit jinak, ne? Vím, že je to nadsázka, ale představa, že učitel kope rodiče, je už hodně mimo mantinely přijatelné nadsázky...

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 16:53  

Pane, Týři, proč si myslíte, že se na školách neučí o vyhlazování Indiánů, nebo o otrokářství? A i kdyby se neučilo, jak to zpochybňuje to východisko? Nemáte tam nějakou logickou nedůslednost?

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 17:26  

Logika mého komentáře je, myslím, vcelku jasná:

Zmiňuje-li se ta učebnice jen a pouze o kladně "význačném SPOLEČENSKÉM přínosu" mísení ras a opomíjí-li jeho objektivně existující záporné SPOLEČENSKÉ aspekty, jde nesporně o vědecky neúplné (tendeční) SPOLEČENSKÉ sdělení v přírodovědné učebnici.

Kdyby autoři té učebnice napsali

"Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je Z GENETICKÉHO HLEDISKA VÝZNAMNÝM přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace.",

bylo by to néco jiného, pravdivějšího.

Chápete, pane Komárku rozdíl mezi pojmy SPOLEČENSKÝ a GENETICKÝ?

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 17:43  

PS: Titulek článku v původním článku zní:

"Okamura KROUTÍ HLAVOU nad učebnicí. Odmítá text o mísení lidských plemen"

Z vědeckého i prostě logického hlediska pan Okamura kroutí hlavou (pohoršuje se) nad tenenčě zideologizovanou pasáží té učebnice zcela důvodně.

Pan Komárek zřejmě rovněž tendečně napsal, že "Okamura ZUŘÍ,...".

Kde je a jaká je Vaše logika, pane Komárku?

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 17:45  

Okamura kroutí hlavou (pohoršuje se) nad tenenčně zideologizovanou pasáží té přírodovědné učebnice zcela důvodně.

Tajný Učitel řekl(a)...
18. prosince 2018 v 18:12  

Výsledek mísení lidským plemen kroutí hlavou nad mísením lidských plemen. Skvostné. Jak mu to říkali v Respektu?

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 18:46  

Pane Týři, původní titulek byl takový, jaký je na ČŠ, posléze ho editor na iDNES.cz upravil. Není to moje tvorba. Vaše interpretace toho, proč Okamura "kroutí hlavou", respektive konstatování, že "kroutí hlavou" oprávněně je navíc tendenční a ideologické. Vaše příspěvky v této diskusi jsou velmi zmatené: Na jedné straně se zdá, že souhlasíte s přínosem "mísení lidských plemen", na druhé straně se zdá, že souhlasíte s Okamurou. Nejde to dohromady. Máte tam nějakou logickou chybu.

BP řekl(a)...
18. prosince 2018 v 19:10  

Výňatek z wikipedie:

"Moderní genetická analýza pak ukázala, že mezi jednotlivými fenotypy lidí zpravidla existují plynulé přechody a míšení a že tudíž není možné objektivně stanovit definice ras. Existují ovšem skupiny lidí, které spojuje dlouhodobý společný vývoj, v jehož průběhu převládly podobné morfologické a fyziologické znaky (barva pleti, barva a tvar vlasů, očí, rysy tváře, tvar lebky, nosu, atd.).[1][2] Během vývoje na ně totiž působil genetický drift, mísení, a to i s neandrtálci,[3] pohlavní výběr i přírodní výběr, například na barvu pleti měla vliv rakovina kůže.[4] Dnes se však hovoří spíše o lidských populacích než rasách, aby nedošlo k záměně s překonanými rasovými teoriemi minulosti. Je také velmi sporné, zda existují nějaké společné psychické vlastnosti, kterými by se měly obzvlášť vyznačovat jednotlivé populace. Byly sice uveřejněny studie, které našly určité rozdíly jako nižší IQ černých Američanů oproti bílým, avšak příčinou mohou být horší podmínky černochů v USA, takže to nedokazuje rozdíl vrozených schopností.[5]"

Mně spíše vadí, že autorka textu v učebnici píše o plemenech lidí. Což v mé mysli vyvolává nepříjemnou asociaci.

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 19:20  

BP

Vy jste ocitovala druhý odstavec toho textu ve Wikipedii. První odstavec téhož textu začíná: "Lidská rasa či plemeno je..."

Je to terminus technicus. Není třeba se nad tím - na rozdíl od jiných věcí v této souvislosti - rozčilovat... Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 20:10  

Pane Komárku, samozřejmě, že souhlasím s přirozeným nezideologizovaným mísením lidských plemen a vzájemným nenásilným obohacováním kultur. Vždyť například Arabové a Asiaté stáli u vzniku vyskoce přínosných kultur dřív, než Evropané. Vždyť i většina jazyků v Evropě je indoepropských, pocházejících ze sanskrtu. To ale neznamená, že budu tolerovat hlouposti typu, jaký se vyskytl v té přírodopisné učebnici (viz argumentace v diskusi výše).

Nemohu za to, že hřebík na hlavičku uhodil tentokrát zrovna pan Okamura. Kdyby to byl třeba ministr školství, "hasič" Hamáček nebo ministr zahraničí, zatleskal bych jim. Co je na tom nelogického? Jaká logická chyba je v mých úvahách? Není spíš ve vaší argumentaci?

tyrjir řekl(a)...
18. prosince 2018 v 20:15  

Vždyť například Arabové a další Asiaté stáli u vzniku vyskoce přínosných kultur dřív, než Evropané. Za místo vzniku lidského plemena je považována Afrika. Atd., atd.

BP řekl(a)...
18. prosince 2018 v 20:39  

Pane Komárku, máte pravdu, že se odborně mluví o lidských plemenech, ale mně osobně se to nelíbí. Připadá mi to v této souvislosti, že jsme na světě na chov jako třeba plemena ušlechtilých jezdeckých koní, která se nabízí v dražbě.
Přece jenom - nepřijde vám to divné?

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2018 v 21:59  

BP

Souhlasím. Hezký večer!

Ivo Mádr řekl(a)...
19. prosince 2018 v 10:55  

"Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je pro lidskou společnost význačným přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace, píše se v učebnici přírodopisu pro základní školy,"


A toto tvrdí genetici nebo je to ideologická fráze? Celkově to zavání sociálním inženýrstvím. Jen aby to nebylo v duchu "poručíme větru, dešti". Po vytvoření univerzální rasy a jednotné globální ekonomiky , jednotného povinného náboženství přijde co?

tyrjir řekl(a)...
22. prosince 2018 v 0:24  

Po vytvoření univerzální rasy a jednotné globální ekonomiky , jednotného povinného náboženství přijde co?

Uzákonění jednopohlavních "manželství", zákaz výmény tělních tekutin, dítě přidělované na kádrový poukaz, totální feminizace školství? Zdá se mi, že Sylvester Stallone a američtí, polští i čeští filmaři budou mít ještě dost práce.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Demolition_Man
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Sexmise

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.