Zákaz mobilů, méně vycházek. Děti ve výchovných ústavech a dětských domovech zřejmě čekají daleko přísnější pravidla.

úterý 18. prosince 2018 ·

Zatímco nyní mohou chovance v ústavní péči kdykoli navštěvovat rodiče a zákonní zástupci a děti mají neomezený přístup k mobilním telefonům, v budoucnu by se to mohlo změnit. Pracovní skupina ministerstva školství totiž pracuje na novele zákona. Návrhy některých změn, kterými se ministerstvo školství nyní zabývá, má Právo k dispozici.


„Mobilní telefony u dětí s rizikovým chováním často naplňují charakteristiku předmětů ohrožujících výchovu: domlouvají, plánují a koordinují činnosti, které ohrožují majetek, zdraví i život osob, viz plánování vraždy vychovatelů a společný útěk s připraveným zázemím,“ připomíná se v materiálu loňský incident z výchovného ústavu v Houstoni na Domažlicku, kde tři chovanci domlouvali vraždu vychovatele a útěk. Jeden z mladistvých dostal letos dvouletý trest.

Podobně by měly ústavy omezit právo na každodenní vycházky nebo na neomezený kontakt s rodiči či zákonnými zástupci. Ústavy by měly podle předkladatelů materiálu rovněž obnovit systém odměn a trestů podle bodování, který dnes zákon odmítá.

Odborníci zabývající se ohroženými dětmi před přijetím přísnějších opatření varují. „Je zřejmé, že nejde o zkvalitnění péče a efektivnější podporu dětí nebo o modernizaci těchto zařízení, ale jen o posílení represivních mechanismů vůči dětem,“ řekla Právu předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíková.


Celý text naleznete v deníku Právo

1 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
19. prosince 2018 v 11:14  

Nejlepší je s vaničkou vylít i dítě... tj. vyřešit problém naprostým zákazem :-(
Nemít mobil, nebýt online - to je dneska pro mládež stigmatizace. To by se (nejen) v dětských domovech dělat nemělo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.