Ministryně Maláčová: Povinná školní docházka by se měla prodloužit do 18 let

sobota 1. prosince 2018 ·

„Měli bychom také prodloužit školní docházku dětí. době, kdy nám stárne společnost a vzdělávání je čím dál důležitější, nevím, proč je povinná školní docházka ukončena už 15. rokem a není to 18. rok jako v okolních zemích. Náklady na školy jsou pro některé rodiny příliš vysoké a pro rodiče je nejjednodušší to dítě v 15 letech poslat na úřad práce,“ říká v rozhovoru pro Právo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.


Jana Maláčová (vlada.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Chystáte se toto opatření navrhnout vládě?

Je to v gesci ministerstva školství a my o tom s ním v tuto chvíli jednáme. Není to jednoduché. Dohodli jsme se na kulatém stolu. Běží širší debata v tripartitě nebo v Asociaci krajů o kvalitě českého školství a o tom, jak se nám daří naplňovat kapacity škol. Je to věc, která s tím souvisí.

Kam by ty děti povinně šly, pokud by neměly dobrý prospěch a školy, na které by se přihlásily, by je nevzaly?

Bylo by to tak, jak se to řeší například v Německu, šly by do učení. Školy stále usilují o žáky. Je to v gesci ministerstva školství, nechci mu do toho zasahovat. Odborníci se shodli na tom, že jeden ze základních problémů je, že děti končí na úřadech práce a tím pádem se jim zhoršují životní šance.


Protože jsou bez vzdělání. Celý rozhovor naleznete v Právu

9 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. prosince 2018 v 10:17  

povinnou školní docházku je potřeba zkrátit na 6 let

laimes řekl(a)...
1. prosince 2018 v 10:30  

rodiče musí převzít zodpovědnost zasvoje děti a děti se od nich musí naučit převzít zodpovědnost samy za sebe

E.Kocourek řekl(a)...
1. prosince 2018 v 11:10  

Že rodiče musí převzít zodpovědnost, pane laimes? A jakpak to chcete docílit v té EUnijní demokracii (což je systém cílevědomě likvidující veškerou zodpovědnost kohokoli za cokoli) ? ////

laimes řekl(a)...
1. prosince 2018 v 15:57  

docela snadno,povinná školní docházka 6 let =0 až 5 ročník,jedná a pouze státní škola a pak pokračovat na státní či soukromé,kdo dítě nkam posílat nebude nedostane na něj přídavky a bude véce zdaněn

Ivo Mádr řekl(a)...
1. prosince 2018 v 18:19  

laimes

Jako učitel dějepisu dobře víte, že model triviální školy byl překonán již dávno. Je sice pravda, že ještě za našich dědů se měšťanská škola platila, ale nemá cenu se vracet. Systém USA, Německa,.. taky nemá cenu přebírat. Ponechat a nerozbíjet současný školský systém. Zase nemusíme zkopírovat úplně všechno. ČSSD nechť si řeší své vlastní problémy a dluhy, bohatě stačila paní Buzková s RVP a paní Valachová s inkluzí.

tyrjir řekl(a)...
1. prosince 2018 v 20:31  

ČSSD nechť si řeší své vlastní problémy a dluhy, bohatě stačila paní Buzková s RVP a paní Valachová s inkluzí.

Naprostý souhlas. S tím prodloužením povinné školní docházky do 18 let bych souhlasil, kdyby byly v pořádku základní školy. Co ČSSD se systémem RVP/ŠVP, s inkluzí a s přeměnou škol na pečovatelská zařízení (viz i zrůdný návrh pečovatelského Kariérního NEřádu pro učitele) a s nejhoršimi platy učitelů napáchala*, at nejprve napraví. Pak teprve bude mít věcné a morální právo navrhovat něco dalšího.

*Viz i

Hejtmani mají pravdu? Znalostní limit pro vstup absolventů ZŠ na SŠ pomůže odhalit neschopnost MŠMT?

http://www.ceskaskola.cz/2018/12/kdyz-rodic-vi-vsechno-nejlip-nejvice.html?showComment=1543691633220#comment-6469308268375441637

laimes řekl(a)...
1. prosince 2018 v 20:40  

současný systém z r 1948 skončil,musí být nový,nekdůležitější bude střední škola od 7 po 12 ročník

Ivo Mádr řekl(a)...
3. prosince 2018 v 10:44  

A do které budovy nacpeme další čtyři ročníky? To by stálo neskutečné peníze a ono není ani na nepodařenou inkluzi.

laimes řekl(a)...
3. prosince 2018 v 11:14  

většina zš je na 30-50% svých kapacit,každou druhou spravujeme,vytápíme obsluhujeme zbytečně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.