Pedagogická komora zpracovala připomínky k inkluzivní vyhlášce. Vzorem je podle ní finský model

čtvrtek 6. prosince 2018 ·

Celý systém přidělování konkrétních podpůrných opatření je příliš byrokratický a měl by být co nejdříve nahrazen jednodušším způsobem (například zvýšeným normativem na diagnózu konkrétního žáka), což ovšem vyžaduje změnu školského zákona. Vzorem dalších úprav by se měl stát pro Českou republiku úspěšný finský model se sítí speciálních škol, speciálních tříd při běžných školách a vysokou měrou odborné personální, metodické, materiální i finanční podpory. Bez výrazného navýšení peněz nelze kvalitní podmínky pro společné vzdělávání zajistit.

Kvůli nedostatku finančních prostředků a zbytečným administrativním omezením v České republice v posledních letech výrazně poklesl počet speciálních tříd při běžných školách, jak ukazují statistická data z MŠMT…


V minulosti se osvědčily diagnostické pobyty žáků ve speciálních třídách (případně školách). Zákonný zástupce žáka si nedokáže vytvořit konkrétní reálnou představu, jak se liší výuka v běžné třídě 30 žáků s učitelem bez vzdělání v oblasti speciální pedagogiky (někdy s podporou asistenta, jindy bez ní…) od výuky v méně početné třídě se speciálním pedagogem. Opravdový poučený souhlas může rodič dát, až když se svým dítětem navštíví oba typy tříd. Obdobně se v minulosti osvědčily tzv. vyrovnávací třídy, do nichž byl žák zařazen pouze dočasně na nezbytnou dobu. Tyto třídy by pomohly žákům s jiným mateřským jazykem, než je čeština, dětem z méně podnětného prostředí nebo žákům ohrožených školním neúspěchem z  jiných důvodů.

Každý učitel, který má ve své třídě asistenta, by měl mít nárok na příplatek za jeho vedení ve výši minimálně 5 % tarifní části platu, nebo alespoň na přiznání zvláštního příplatku za zvýšenou neuropsychickou zátěž ve druhé skupině. V současnosti se vyžaduje po učitelích, kteří mají ve třídě žáky s podpůrnými opatřeními, pouze více práce, aniž by měli nárok na vyšší finanční ocenění.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

PP řekl(a)...
6. prosince 2018 v 7:52  

Nelze než - opět adorujete cestu zkázy Českého školství. Ničím jiným totiž inkluze není.

Kamínek řekl(a)...
6. prosince 2018 v 9:48  

Další parádní chorobný výplod - každý učitel, který má ve třídě asistenta by měl dostat 10% tarifního platu za veden asistenta. Na 1. stupni, kde bývá 1 učitel na většinu předmětů, dejme tomu. Jak to ale míní řešit autor tohoto nápadu na 2. stupni, kde výuku zajišťují odborní vyučující? To se pak mohou zvýšit platy skoro všem ... Na to opět současný systém nemá finance. Jako obvykle se nápady nedořeší až do konce, neboť autoři jsou lehce odtržení od reality ...

Radek Sárközi řekl(a)...
6. prosince 2018 v 12:00  

Současný systém je extrémně podfinancovaný. Učitelé dělají práci navíc zdarma. Inkluze něco stojí, pokud má fungovat. Viz finský systém... Mimochodem, ten finský systém byl v ČR před rokem 2016. Hlavním problémem bylo, že nebyl dostatečně zafinancovaný!

E.Kocourek řekl(a)...
6. prosince 2018 v 14:56  

Třeba je to ze strany spolku s ošklivým jménem míněno tak nějak zakukleně a jsou kladeny podmínky (hlavně finanční!), které český stát zaručeně nedodrží, a tudíž budou moci inkluzi zavrhnout. ////

laimes řekl(a)...
6. prosince 2018 v 19:13  

"ten finský systém byl v ČR před rokem 2016. Hlavním problémem bylo, že nebyl dostatečně zafinancovaný!"
nedejbože, abyste si ten finský systém,dostatečně systémově zafinancovaný vykoledovali!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.