Děti s mentálním postižením není z čeho učit, stěžují si kantoři

čtvrtek 20. prosince 2018 ·

Řada učitelů připravuje podklady k výuce doma, mají na to i vyhrazený čas. Pedagogové ve speciálních školách ale často sami vytvářejí celé učebnice, aby mohli děti s mentální postižením vůbec něco naučit. Kvalitní pomůcky chybí. Ty, které k dispozici jsou, neodpovídají možnostem výuky, staré se inovují minimálně a vývoj nových trvá roky. Reportáž přináší iDNES.cz.


„Učebních pomůcek pro naše děti je na trhu velké množství, i když je někdy problém vysoká pořizovací cena. Proto si část ‚nenáročných‘ pomůcek vyrábíme sami a díky tomu je můžeme dětem vyrobit na míru. Vystřihujeme a připravujeme obrázky, opravujeme rozbitá počítadla, vymýšlíme společné aktivity nebo přepisujeme věci přímo v učebnicích, které se pro naše děti nehodí. A bohužel právě výběr učebnic a pracovních sešitů je pro žáky u nás ve třídě a vlastně i pro celou školu nedostačující,“ vysvětluje paní Lenka, která je asistentkou pedagoga na jedné speciální škole v Praze.

Učebnice pro speciální školy jsou velmi nákladné a pro vydavatele jen málo atraktivní. U titulů pro jeden předmět a jeden stupeň se jedná o investici v řádu jednotek až desítek milionů korun s návratností minimálně deset let.

„Pro běžné základní školy a běžné žáky, kterých je hodně, se ještě nakladatelům jakžtakž vyplatí nějaké nové učebnice vyvíjet. U speciálních škol a jejich žáků je situace ještě horší, protože je jich řádově méně a při částkách, které na nákup mají k dispozici, se vyvíjet pro ně učebnice nevyplatí naprosto nikomu,“ vysvětluje situaci na trhu pedagog a asistent jednatele učebnicového nakladatelství FRAUS Vít Pátek s patnáctiletou praxí okolo knih.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. prosince 2018 v 7:37  

To je problém trhu. Kvalitní učebnice nejsou. Zato je plno barevných amatérských blábolů. Nakonec to nejlepší najde člověk na iternetu. Musí se hledat. Situace se mění každým okamžikem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.