Odbory budou požadovat růst učitelských platů o 15% i pro rok 2020

čtvrtek 20. prosince 2018 ·

Učitelé již mají jisté, že po Novém roce se všem zvednou platy o deset procent, na příplatcích a odměnách pak o dalších pět procent. Opoziční návrh zvýšit platy kantorům o 20 procent neprošel. Školské odbory však už chystají další požadavky. Vláda se totiž o mzdovém růstu kantorů ve svém střednědobém výhledu nezmiňuje. Odbory budou požadovat znovu 15procentní vzestup. Informuje deník Právo.


František Dobšík (repro ČT)
„Ve střednědobém výhledu jsou peníze navíc jen na pokrytí reformy financování základních a středních škol a na vysoké školy. Pokud ale vláda chce naplnit své prohlášení, musí zase přidat minimálně dalších 15 procent, aby se v roce 2021 posunula k metě, kterou má stanovenou,“ řekl Právu šéf odborů František Dobšík.

Vláda si v programu předsevzala, že do roku 2021 zvýší platy kantorů nejméně na 150 procent jejich průměrné mzdy z roku 2017, což by bylo 45 tisíc korun. Odbory, jejichž požadavky podporují skoro všechny strany včetně koaliční ČSSD, ale chtějí dostat platy učitelů na 130 procent celorepublikové mzdy odpovídající roku 2020, takže cílová částka může být při rychlém tempu růstu celkových mezd jiná.


Celý text naleznete v Právu

7 komentářů:

Pepa D řekl(a)...
20. prosince 2018 v 11:59  

Pkud ty procenta nebudou v tarifech, tak je ve výplatě neuvidíme. To stejne je letos.

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2018 v 12:25  

Škoda, že školské odbory nepodpořily návrhy Pedagogické komory na zvýšení platů učitelů o 20 % a navýšení příplatků za třídnictví a specializované činnosti na minimálně 2 500 Kč...

https://skolskeodbory.cz/vyjadreni-cmos-ps-k-zadosti-pk

BP řekl(a)...
20. prosince 2018 v 14:04  

Pro příští rok je navýšení o pouhých 10%. Těch 5% se na všech školách v platech nepromítne. Takže skutečnost se od proklamací vždy liší. Když se přidávalo těch 8% (5 do tarifů a zbytek do osobního), tak to nikdo nedostal.

laimes řekl(a)...
21. prosince 2018 v 9:20  

až si plaga protlačí "odborníky z praxe" máte po ptákách,budete tak snadno nahraditelní , že to ani netušíte

BP řekl(a)...
21. prosince 2018 v 20:59  

Nebojím se toho. Učím na průmce, a kdyby tam v dílnách neučili sedmdesátníci, neměl by tam kdo učit. Odborné předměty učí většinou 50-60+. A že by byla za dveřmi tlačenice? O tom žádná.
Na všeobecně vzdělávací předměty ovšem ano. Ale češtinu, cizí jazyky nebo matematiku lidé z praxe učit nepřijdou.

laimes řekl(a)...
22. prosince 2018 v 23:40  

kdo budou ti lidé z praxe? ti co v praxi v česku vydělávají 50-70 litrů nebo v rajchu 3200-3600 éček?jistě mohou být takové výjimky,které se z vážných rodinných důvodů musí vrátit do okresního maloměsta,kde není práce,ale přicházet budou mladé matky po mateřské,mladí hoši,kterým se nepovedlo rozjet vlastní podnikání,nebo ti co zkrachovali,otevře se prostor pro mladé příbuzné ředitele a zřizovatele sedící doma formálně zaměstnané v rodinné firmě.....

BP řekl(a)...
23. prosince 2018 v 14:22  

Je potřeba vzít si příklad z Finska. Nic víc, nic míň.
Okamžitě zrušit byrokracii - začít u ČŠI.
ŠVP zahodit do koše!!!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.