Studenti se učí poznat fake news v únikové hře.

středa 7. listopadu 2018 ·

Novinář v roce 2028. Období před prezidentskými volbami. Kampaň vrcholí a kandidáti se snaží získat poslední hlasy nerozhodnutých voličů. Jak mají poznat sliby od reality a lži od pravdy? Mladé generaci v tom má pomoci novinka studentů Masarykovy univerzity jménem Fakescape - úniková hra pro celou třídu. Informuje iDNES.cz.


Julie Vinklová (stisk.blog.idnes.cz)
Pravidla jsou jednoduchá - během vyučovací hodiny musí studenti rozluštit, který z pěti prezidentských kandidátů lže. Fake news nemusí být na první pohled patrné, ale pečlivě schované například v příspěvcích na sociálních sítích, lehkých nesrovnalostech v číslech, nebo přisuzování výroků někomu jinému, atd. Hra je určená pro středoškoláky, kteří by ji měli hravě zvládnout za zhruba 25 minut, zbytek hodiny je pro diskuzi.

„Chceme, aby studenti pochopili, že zprávy je potřeba si ověřovat, pokaždé. Minimálně ze dvou a více zdrojů s tím, že Google je náš nejlepší kamarád. Internet je plný falešných zpráv, které šíří dezinformační servery a někdy i klasické zpravodajské weby, které si informace pořádně neověří,“ říká vedoucí projektu Fakescape Julie Vinklová.

Projekt navazuje na předchozí aktivitu studentů Masarykovy univerzity s názvem Zvol si info.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.