Ministr Plaga se zatím neshodl s Asociací krajů na pojetí „cut-off score“ při přijímačkách na střední školy

sobota 10. listopadu 2018 ·

Zavedení jednotné minimální bodové hranice pro přijetí na střední školy, takzvané cut-off score, chce ministerstvo školství s kraji ještě probrat. Podle ministra Roberta Plagy je současná podoba návrhu nastavená špatně. Ministr se s představiteli krajů shodl na tom, že úroveň vzdělání na středních školách se snižuje a je potřeba situaci řešit. Současná podoba cut-off score to ale podle něj není a pokud se má systém na školách zavést, je potřeba návrh předělat. Informuje iDNES.cz.


Robert Plaga (msmt.cz)
„Cut-off score jako takové problém neúspěšnosti maturantů na školách neřeší. Ten problém je hlubší a je potřeba ho společnými silami vyřešit. Jak je teď návrh systému nastavený, tak je jedná spíše o bariéru v přístupu na střední školu v podobě testů s matematiky nebo českého jazyka, která se podstaty příčiny neúspěšnosti maturantů u závěrečných zkoušek vůbec netýká,“ popsal ministr školství Robert Plaga, proč má s podobou cut-off score problém.

„Nám chybí průběžné ověřování studijních předpokladů. Kam já bych se rád posunul v debatách o cut-off skóre je situace, že se lidově řečeno děti na testy naučí, rodiče jim zaplatí kurzy a na školu se nakonec opravdu dostanou. To ale neodhaluje potenciál studentů a to mi v systému chybí, to v něm chci najít,“ vysvětlil po jednání Robert Plaga.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Petr řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 11:45  

Konečně zase jeden ministr, který víc myslí než mluví. Naposledy těchto kvalit dosahoval Petr Fiala.

poste.restante řekl(a)...
10. listopadu 2018 v 11:56  

Mluví málo. Myslí ještě míň.
Jiní vůbec nemysleli, o to víc mluvili a pak odvolávali to, co řekli a slíbili. :-)

O výsledku a následném hodnocení kvality ministra nerozhodují slovy ani myšlenky, ale činy.

Valachová pokazila hodně, Fiala toho moc nepokazil, ale ani nic nevylepšil. Ať si kvalitu posoudí každý sám za sebe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.