Historik Frankl získal jako první český humanitní vědec prestižní grant ve výši dva miliony eur

pátek 30. listopadu 2018 ·

Vepsat uprchlíky zpátky do dějin středovýchodní Evropy 20. století se bude ve svém projektu snažit historik Michal Frankl z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR. Na následujících pět let dostal prestižní ERC konsolidační grant ve výši téměř dvou milionů eur, který Evropská výzkumná rada každoročně rozdává na ty nejnadějnější a nejzásadnější projekty napříč Evropou. Informují Hospodářské noviny.


Mchal Frankl (ff.cuni.cz)
Franklovi chybí především diskuse o tom, co znamená poskytování azylu a jak uprchlíci ovlivňují společnost. "V knize Nejisté útočiště jsme spolu s historičkou Kateřinou Čapkovou popsali též tvrdý přístup československých úřadů po anšlusu Rakouska, které zejména židovským uprchlíkům prakticky uzavřely hranice. Čekali jsme, že to tady vzbudí nějakou diskusi o tom, jak se má v takových situacích demokracie zachovat. Ale nic takového nenastalo – v kontrastu s debatami o švýcarské, britské či americké uprchlické politice v době holokaustu. Jako bychom na Československo či země na východě kladli jiné nároky. I proto jsem se pustil do přípravy ERC projektu," vysvětluje Michal Frankl.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. listopadu 2018 v 6:34  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
1. prosince 2018 v 10:23  

Tento komentář byl preventivně odstraněn autorem

tyrjir řekl(a)...
1. prosince 2018 v 11:22  

Vepsat uprchlíky zpátky do dějin středovýchodní Evropy 20. století se bude ve svém projektu snažit historik Michal Frankl z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR.

Vepsat cokoli do dějin již uplynulé doby je očividný nesmysl nebo falsifikace. Co už proběhlo, se nedá změnit. Co se stalo, nedá se odestát. Pan historik zřejmě těch přibližně 50 milónů korun dostal asi na to, aby hledal analyzoval (třídil, hodnotil) a následně zobecňoval určité souvislosti v tom, co už se stalo. 50 miliónú korun je slušný plat (bez provozních nákladů) pro asi tak 100 kvalifikovaných lidí na jeden rok. Nebo pro dvacet lidí na pět let. S provozními náklady těch lidí bude mnohem méně. Udělat se toho za tu cenu dá dost. Nemusí pršet. Hlavně když kape. Povodeň z toho očividně nebude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.