Jan Šindelář: Řešení netradičních úloh v hodinách přírodovědy 2

pátek 30. listopadu 2018 ·

V této části se setkáme s dalšími třemi úlohami a s výsledky, kterých žáci dosáhli při jejich řešení. Jedná se o netradiční úlohy týkající se změn a skupenství látek. Během samostatné práce žáci pracovali svědomitě a snažili se dosáhnout co nejlepších výsledků. Motivování byli, jak jsem psal v předchozím příspěvku, věcnou cenou pro první tři nejlepší řešitele. Podívejme se tedy nyní na další tři otázky i s jejich popisem a vyhodnocením.


3. Úloha – Tato úloha patřila podle žáků k těm jednodušším

Zadání úlohy:

Voda se jako jedna z mála látek vyskytuje běžně v přírodě ve všech 3 skupenstvích – plynném, kapalném a pevném. Z následujících 4 tvrzení vyber jedno, které pro skupenství vody platí:

A. Voda ve všech třech skupenstvích vytváří krystaly, které jsou nejvíce patrné u ledu.

B. Změna ledu v kapalnou vodu a kapalné vody v páru je dána změnou teploty prostředí, ve kterém se voda nachází.

C. Led, kapalná voda a pára mají různé vnitřní látkové složení.

D. Ve vzduchu je voda přítomna pouze, pokud se tvoří mlha.

Popis: Jednalo se o uzavřenou úlohu s výběrem jedné správné odpovědi. Žáci měli v úloze vybrat jedno tvrzení, které bylo pravdivé. Úloha se týkala poznatků o vodě v jednotlivých skupenstvích. Všech 25 žáků odpovědělo správně. Mezi typicky nesprávné odpovědi bychom mohli označit všechny zbylé nabídnuté odpovědi. Všechny jsou založeny na častých miskoncepcích žáků a na jejich naivních představách, které tvoří jejich individuální zkušenosti. U této skupiny žáků však k miskoncepcím nedošlo.


Celý text s dalšími dvěma úlohami naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.