Péče o děti v ústavech bude do čtyř let stát více než 11 miliard ročně. Pěstounská péče je přitom výrazně levnější

pátek 30. listopadu 2018 ·

Mimo svou rodinu vyrůstá téměř 23 tisíc českých dětí. Pobývají v ústavech nebo u pěstounů. Nevládní organizace Lumos na základě analýzy upozorňuje, že pokud se současný systém nezmění, bude stát v roce 2022 dávat na péči o ohrožené děti asi 11 miliard korun, tedy o 2,7 miliardy víc než loni. Informují Hospodářské noviny.


Více než 2,5 miliardy korun ročně stát podle analýzy vynakládá na provoz kojeneckých ústavů, které už jsou v Evropě raritou. Zatímco jedno dítě v takovém ústavu podle Lumosu stojí ročně 892 tisíc, když se o něj starají takzvaní pěstouni na přechodnou dobu, jde o 492 tisíc. Dlouhodobá pěstounská péče o jedno dítě vychází o více než 133 tisíc ročně levněji než pobyt v dětském domově.

Odborníci se shodují, že vyrůstat u pěstounů je pro dítě lepší než ústav. Kvalitní pěstounská péče tak musí být nedílnou součástí systému. Autoři studie poukazují na to, že kdyby stát biologickým rodinám poskytl dostatečnou podporu, nemusela by k pěstounům, natož do ústavu, putovat až polovina dětí.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.