Učitelé chybí, hledáme je na Bazoši, přes známé a příbuzné - vybírat si nemůžeme, říká ředitelka školy

sobota 6. října 2018 ·

„Ještě před deseti lety jsme měli osm zájemců o jedno místo, mohla jsem si vybírat podle toho, jaký měl zájemce přístup k dětem, jakou měl náturu nebo jak dokázal poskládat hodinu. To už ale vůbec neplatí,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz ředitelka pražské základní školy Martina Thumsová. Tématem rozhovoru je nejenom kritický nedostatek učitelů, ale také otázky vyučovacích metod, domácích úkolů, známkování nebo dlouhodobých cílů školství.


Martina Thumsová (zsmendelova.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Odhaduje se, že na školách aktuálně chybí až pět tisíc učitelů. Jaká je situace u vás?

U nás je situace také špatná, učitelé chybí, kvalifikovaná náhrada se už skoro nedá najít. Minulý školní rok jsme zaměstnávali 75 % učitelů s pedagogickým vzděláním, dřív to bylo třeba 95 %. Teď přijímáme i absolventy středních škol nebo lidi s inženýrským titulem, kteří si musí dodělat zkoušku podle toho, co chtějí učit. Například učitelé jazyků zkoušku C1 a metodický kurz. S těmito lidmi pak intenzivně pracujeme. Doporučujeme jim další vzdělání, chodí do hodin, jsou vedeni po stránce didaktické, metodické a vzdělávají se ve vztahu k dětem. Z takových lidí se mohou stát dobří učitelé, i když nemají dostačující vzdělání.

Pokud vám odejde učitel, jakým způsobem se snažíte najít za něj náhradu?

Máme inzeráty například v Učitelských novinách, ale třeba i na Bazoši (internetový bazar, pozn. red.). Oslovujeme známé a rodinné příslušníky. Vím, že si lidé informaci předají. Musíme před děti někoho postavit. I když jsem horovala za to, aby měli všichni učitelé vysokoškolské vzdělání podle zákona o pedagogických pracovnících, praxe mi ukazuje, že se dá pracovat i s jinými profesemi.

Co by se ve školství mělo změnit?

Neznáme cíle školství, nevíme, kam směřuje. Nemáme národní plán a každou chvíli se vše mění. Paní Valachová měla nějaký cíl, předtím měl jiný plán pan Dobeš ... každý nový ministr chce změnit svět a to je špatně. Měli bychom mít vizi na dvacet let dopředu.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
6. října 2018 v 10:04  

Milá paní ředitelko,
v 60 letech končím ve školství z opačného důvodu (4 roky před důchodem!).
Už přes 11 let působím na školách pouze jako zástup za MD (v pořadí na druhé škole). Bohužel v našem kraji nemám kam znovu nastoupit a ve svém věku se do Prahy určitě z druhého konce republiky nepohrnu.
Půjdu na pracák a tam musím vydržet až do řádného odchodu do starobního důchodu. Nebo si říkám, kdyby mě zaměstnali v Lidlu, vezmu to na chvíli na přežití, ale rozhodně už ani nemám zájem ve školství pokračovat. Žádných pořádných peněz jsem se nedočkala (přes 30 let jsem krmena samými sliby - učím nepřetržitě 35 let - vím, o čem mluvím). Od roku 2012 nevím, co je osobní příplatek, pouze holý tarifní plat (2 roky jsem draze dojížděla za prací na snížený úvazek, jen abych mohla ve školství zůstat) a o nějakých odměnách si mohu nechat pouze zdát.
Ty zástupy za MD se konaly mimo mé rodné krajské město (učitelé se tu pořád ještě spíš propouštějí, než nabírají!). I toho dojíždění do menších měst za nemalé peníze a velkou ztrátu času mám ažaž. Nikdo to nezohledňuje. Jsem z toho už unavená, neboť od roku 1988 pracuji také doma na vedlejšáky, abych se z těch mizerných peněz ve školství jakž takž držela nad vodou. Hlavně z nich momentálně sanuji to nehorázně drahé dojíždění do práce.
Proč pan Babiš nedá slevu na jízdném pracujícím lidem? Jezdím denně přeplněným autobusem, ve kterém se vezou téměř zdarma žáci a senioři, a plně platící lidé středního a předdůchodového věku musí třeba i hodinu stát, protože není kam si sednout. Už mě něco takového uráží.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.