Soukromá škola nedostala akreditaci, jako první podala na stát ústavní stížnost

úterý 30. října 2018 ·

Z velkých firem odešly do školství. Tři bývalé manažerky měly před čtyřmi lety možnost obnovit na státní Základní škole Rakovského v pražských Modřanech alternativní výuku. Začínaly s devíti dětmi, až jejich počet vzrostl na 35. Před dvěma lety proto požádaly ministerstvo školství (MŠMT) o oficiální zápis jejich školy Edisona do rejstříku škol. Úřad ale žádost zamítl s tím, že je v dané oblasti škol dostatek, a doposud ji škole neudělil. Škola zastoupená neziskovou organizací Via Cordata proto na ministerstvo letos na jaře podala stížnost k Ústavnímu soudu, ten se jí už zabývá. Reportáž přináší Aktuálně.cz.


Martina Kaděrová (eduin.cz)
Pokud by kauzu škola vyhrála, mohla by se stát příkladem pro ostatní, je přesvědčen její advokát. "Stížnost svým významem podstatně přesahuje vlastní zájmy stěžovatele. Právě proto ji podáváme ještě před vyčerpáním všech opravných prostředků, což by znamenalo zpoždění několika let," vysvětluje advokát Radovan Bernard.

Ministerstvo školství v posledních třech letech odmítá žádosti od řady rodičovských spolků a neziskových organizací, které si chtějí školy založit, častěji než v minulosti. V uplynulém školním roce požádalo o zápis 48 soukromých základních škol, z toho téměř polovinu z nich (23) úřad zamítl. Z šesti žádostí církevních ZŠ zamítl čtyři. Rok předtím byly zápisy ještě přísnější.

"Pokud škola naplňuje zakázku státu na to, co děti mají umět, splňuje osnovy a děti zvládají testování, tak nevidím důvod, proč by neměla dostávat dotaci," je přesvědčena spoluzakladatelka školy Edisona Martina Kaděrová, která je zároveň ředitelkou vzdělávací společnosti EDUin.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
30. října 2018 v 12:08  

"Pokud škola naplňuje zakázku státu na to, co děti mají umět, splňuje osnovy a děti zvládají testování, tak nevidím důvod, proč by neměla dostávat dotaci," je přesvědčena spoluzakladatelka školy Edisona Martina Kaděrová, která je zároveň ředitelkou vzdělávací společnosti EDUin.

A pokud já budu požadovat, aby k mému domu vedla dálnice, která také naplňuje požadavky státu na silniční dopravu, mám na to samozřejmě právo a pokud mi stát nevyhoví, podám na něj žalobu! 🙄

Jiri Janecek řekl(a)...
31. října 2018 v 5:58  

"Pokud škola naplňuje zakázku státu na to, co děti mají umět, splňuje osnovy a děti zvládají testování, tak nevidím důvod, proč by neměla dostávat dotaci."

To jako reditelka Eduinu povazuje za smysl skoly "zvladat testovani"?

Zlaty Slejska...

PP řekl(a)...
31. října 2018 v 6:18  

Promiňte, ať se v tom vyznám - to jako autorka někde napsala, že "zvládat testování" je smysl školy?

Jiri Janecek řekl(a)...
31. října 2018 v 6:40  

Zkratka…

Jen ze bych cekal, ze reditelka Eduinu pouzije jine argumenty pro existence skoly nez plneni osnov a zvladani testu...

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 8:22  

do roku 89 jsme měli jednotnou státní školu,po roce 89 měl nastat proce pozvolné privatizace abychom zde kromě školy státní,garantované státem a fungující dle pravidel státum,měli i mnoho škol soukroných kde by si rodiče mohli vyhrad z bohaté nabídky vdělávacích programů,samozřejmě za svoje finance,zatím s stalo stalo příšerné zvěrstvo ,kdy se státní školy za státní peníze přeměnily v chaos,kde si každý může za státní peníze dělat co ho napadne a jakákoliv snaha to nějak korigovat jest logicky marná....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.