Štěpán Drahokoupil: Inkluze? Doufám, že si lidé uvědomili, že se nic radikálního nestalo. Že to byla reforma, nikoliv revoluce

úterý 30. října 2018 ·

„Určitá hysterie trochu opadla, ale pořád vnímáme, že ve společnosti zůstalo mnoho pachuti, dezinformací a otázek ohledně toho, na čem je vlastně inkluze postavena. Ani v letošních komunálních volbách jsem nezaznamenal, že by to bylo tématem. Jsme pořád daleko od toho, aby inkluze byla vnímána jako něco běžného. Aby vzdělávání žáků s různými potřebami bylo vnímáno jako přirozená součást škol. Už aspoň nevychází v bulváru titulky, že inkluze je škodlivá. Doufám, že si lidé uvědomili, že se nic radikálního nestalo. Že to byla reforma, nikoliv revoluce,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund.


Štěpán Drahokoupil (osf.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Je společné vzdělávání opravdu správnou cestou? Řada učitelů i rodičů ho stále kritizuje…

Inkluzivní vzdělávání je vnímáno jako klíčové v tom, aby společnost držela při sobě, aby se ve třídě mohli potkávat žáci z různých prostředí. Je to pak jedna z nejlepších příprav na život, který je rozmanitý, různý. V životě se prostě nepotkáváte jen se svými spolužáky z osmiletého gymnázia. A ve chvíli, kdy na tu různost nejsme připraveni ze školy, tak nám to pak v životě chybí.

Inkluzi chce stát posílit finančně, přesto stále chybí asistenti a psychologové.

Co se týká obecně situace v inkluzivním vzdělávání, tak se nemůže zlepšit jedním zákonem nebo vyhláškou. Největšími bariérami jsou stále nedostatek speciálních pedagogů, psychologů nebo příliš mnoho žáků ve třídách. Co se díky legislativě podařilo vyřešit, je zvýšení financí. Je to v řádu několik miliard navíc, které jdou přímo na podporu školám a žákům. To nám nejvíce potvrzovali učitelé a ředitelé v našem průzkumu, že se zlepšilo financování.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
30. října 2018 v 11:35  

Inkluze ano. Inkluze po českém způsobu však ne.

Q. E. D. řekl(a)...
30. října 2018 v 12:19  

V životě se prostě nepotkáváte jen se svými spolužáky z osmiletého gymnázia.

Jistě, ale ve fabrice se nepotkáte s ochrnutým strojníkem na vozíku. Ve třídě SPŠ strojní díky inkluzi ano. Co na tom, že dotyčný nemůže pracovat v dílnách, nedokáže ani udržet tužku? Díky svaté inkluzi má i on nárok na maturitní vysvědčení stejné úrovně jako jeho zdraví spolužáci.

Děsím se dne, kdy mě na sále bude operovat slepý chirurg naváděný asistentem.

poste.restante řekl(a)...
30. října 2018 v 12:51  

Možná, že kdyby pan Drahokoupil pracoval ve školství a nikoliv pro OSF, mluvil by jinak.
Knížecích rad a keců plný internet.

Ivo Mádr řekl(a)...
30. října 2018 v 17:04  

Důsledky inkluze po českém způsobu se díky setrvačnosti ve školství projeví až s odstupem. Toto si pan Drahokoupil neuvědomuje. Spíše však nechce.

"Děsím se dne, kdy mě na sále bude operovat slepý chirurg naváděný asistentem".

Já se děsím toho, až aktivisté "vymyslí" to, aby rodili muži.

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 12:04  

horší bude až ten mužský porod povinně uzákoní

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.