Kurz kritického myšlení

pátek 19. října 2018 ·

Kurz představí kritické myšlení jako schopnost dbát na to, abychom měli dobré důvody pro svá přesvědčení. To obnáší nejen schopnost kriticky posoudit předkládaná zdůvodnění (sem patří schopnost rozpoznat cizí logické chyby či argumentační fauly), ale také schopnost reflektovat vlastní názorová východiska a rozpoznávat osobní motivace pro zastávání určitého názoru, a to jak u sebe tak u druhých. Tato schopnost se samozřejmě rozvíjí nejlépe praxí, ale k jejímu efektivnímu rozvoji velmi pomáhají základní znalosti z kognitivní psychologie. Základní porozumění tomu, jak funguje lidské myšlení (jaké typické myšlenkové chyby děláme, jak a proč si vytváříme stereotypy, proč se kloníme k určitému názoru navzdory faktům, atd.), pomáhá přehodnotit sílu důvodů pro svá přesvědčení a tím pádem i případně změnit svá rozhodnutí.

Zatímco logika a teorie argumentace jsou častou součástí výuky přímo věnované kritickému myšlení, základy psychologie uvažování a přesvědčení se, pokud víme, neprobírají. V kurzu se tedy zaměříme více na tyto psychologické aspekty kritického myšlení. Cílem kurzu je seznámit účastníky s psychologií myšlení, představit kritické myšlení jako skupinu různých dovedností a na příkladech z různých oblastí ukázat, jak tyto dovednosti použít. V ideálním případě si účastník si tyto dovednosti účastník osvojí natolik, že je bude moci použít i při probírání jiné látky ve svých hodinách.

Odborní lektoři: Ing. Mgr. Martin Vraný, PhD., Ing. Ondřej Havlíček, PhD. Lektoři vedou kurz kritického myšlení na FF UK, oba se dlouhodobě zabývají kognitivní psychologií, metodologií vědy a statistikou.

Kurz proběhne 19. 12. od 9: 30 v Praze

Účast je zdarma


Další informace a možnost přihlášení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.