Znečištěné ovzduší snižuje inteligenci, lidem sebere až rok vzdělání

čtvrtek 6. září 2018 ·

Znečištění ovzduší má zásadní vliv na pokles inteligence a poznávacích schopností. Vyplývá to z nového výzkumu, podle kterého má špatný vzduch větší dopad na duševní zdraví než na fyzický stav člověka. Ačkoli se studie zaměřila na Čínu, podle odborníků se její výsledky vztahují na celý svět. Téměř 80 procent světové populace totiž dýchá nebezpečný vzduch. Informuje iDNES.cz.


Nový výzkum odhalil, že vysoká úroveň znečištění ovzduší vede k výrazně horším výsledkům v jazykových či matematických testech. Průměrný dopad, kterou má toxický vzduch na inteligenci člověka, lze podle vědců přirovnat ke ztrátě jednoho roku ve škole.

Ačkoli již dřívější výzkumy dokázaly, že znečištění ovzduší má výrazný vliv na poznávací schopnosti studentů, nové šetření je první, které se zaměřilo na lidi všech věkových kategorií či na rozdíly mezi muži a ženami. Na výzkumu se podíleli vědci z americké Yaleovy univerzity společně s týmem z univerzity v Pekingu. Výzkumníci v Číně během čtyřletého bádání prozkoumali matematické a jazykové schopnosti u zhruba 20 000 lidí.

Vědci kognitivní schopnosti měřily na základě 24 standardizovaných matematických úkolů a 34 slovních poznávacích úloh. Autoři se podle britské BBC domnívají, že výsledek má široký dopad, jelikož více než 80 procent lidí žijících ve městech po celém světě je vystaveno nezdravému ovzduší.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
6. září 2018 v 6:06  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.