Učitelky mateřské školky dostaly u soudu podmínku. Za neuctivé chování k dětem

pondělí 10. září 2018 ·

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě potrestal podmínkou dvě učitelky z mateřské školy v Moravskoslezském kraji. A to za to, že se podle obžaloby mezi lety 2005 a 2011 chovaly hrubě a necitlivě k dětem. Informuje iDNES.cz.


Zacházení s dětmi podle obžaloby překročilo hranice trestného činu. Státní zastupitelství tvrdí, že učitelky se v letech 2005 až 2011 k dětem chovaly hrubě, necitlivě, bezohledně, když na ně křičely, posílaly je na hanbu do oddělených místností, strašily je čerty a čarodějnicemi.

Obžaloba zmiňovala také nucení do jídla, které nejednou vedlo ke zvracení, anebo přelepování úst lepicí páskou. Děti, které učitelky považovaly za zlobivé, seděly u zvláštního stolečku a jejich jména se objevovala na nástěnce.

Státní zastupitelství popsalo také následky na dětech: strach ze školky i učitelek, ale i psychosomatické potíže, bolesti, tiky, pomočování.

Okresní soud ve Frýdku-Místku učitelky v únoru 2016 zprostil obžaloby. Za prokázanou považoval pouze část vytýkaného jednání, například jednorázové přelepení úst, posílání dětí za dveře do umývárny nebo vyvěšení jmen „zlobivých dětí“. Podle soudu však nešlo o trestný čin.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.