Posílat za dveře je špatné, zvýšit hlas je někdy potřeba, říkají učitelky

pondělí 10. září 2018 ·

Zvýšit hlas na děti nebo nutit je do jídla je podle učitelek mateřských škol někdy potřeba. S posíláním dětí za dveře ale zásadně nesouhlasí. Právě z těchto věcí byly viněny učitelky, které ve středu dostaly podmínku u soudu v Ostravě za hrubé chování k dětem. Reportáž přináší iDNES.cz.


Krajský soud v Ostravě ve středu potrestal podmínkou dvě učitelky mateřské školy kvůli tomu, že se v letech 2005 až 2011 chovaly hrubě a necitlivě k dětem. Posílaly je na hanbu, nutily je do jídla, křičely na ně a posílaly je za dveře.

Ředitelky a učitelky mateřských škol se shodují na tom, že posílat děti za dveře je špatně, protože o nich pak nemají přehled a navíc je separují od zbytku třídy. Jiné výchovné metody, ze kterých byly učitelky viněny, jsou podle nich ale sporné.

Zvýšit hlas, stejně jako přinutit dítě jíst, je podle nich někdy potřeba. Jde ale samozřejmě o to, jakým způsobem to učitelka udělá. „Určitě není v pořádku posílat dítě za dveře, je nepřípustné ho separovat od zbytku kolektivu. Když se dítě vzteká, paní učitelka musí zajistit, aby neublížilo ostatním, ale jakékoliv křičení nebo separace v dnešní době přípustné není,“ domnívá se ředitelka pardubické Mateřské školy Polabiny Marcela Nováčková.

„V životě bych dítě neposlala do koutu nebo za dveře. Myslím si ale, že to měla řešit ředitelka, nikoliv soud,“ uvedla ředitelka pražské Mateřské školy Viničná Hana Tomášová.

V pražské Mateřské škole Lipka platí pravidlo, že dítě musí jídlo alespoň ochutnat. Tamní učitelky už prý dětí znají a vědí, které dítě nejí z rozmaru a u kterého se může skutečně jednat třeba o psychický problém.

„Každý učitel by měl mít pedagogický takt. Mělo by být v silách učitele najít takovou metodou, aby nemusel přistupovat k separačním trestům, spíš se mu víc věnovat, pokud to jde, motivovat ho, aby se choval lépe,“ říká Nováčková.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.