Školy nemají na učebnice. Může se stát, že žák vyfasuje knihu, ze které se učili jeho rodiče

středa 19. září 2018 ·

Školy se potýkají s nedostatkem peněz na nové učebnice. Žáci se tak často musí učit z desítky let starých knih, které jsou navíc leckdy v dezolátním stavu. Pokud je učebnice jen trochu použitelná, většinou děti nemají nárok na její výměnu. Informuje iDNES.cz.


Jarmila Balážová (msmt.cz)
Stát posílá školám peníze na pomůcky v rámci takzvaných ostatních neinvestičních výdajů (ONIV). Z těch ředitelé platí také nemocenskou, vzdělávání učitelů nebo cestovní náhrady. O tom, na co konkrétně finance využijí, rozhoduje vedení školy.

Podle odhadů nakladatelství Fraus zbývá základním školám v posledních letech z ročních ONIV na učebnice celkově jen zhruba 300 milionů. To znamená jednu až dvě nové učebnice na žáka za rok. Jednu učebnici tedy vystřídá průměrně deset dětí, některé se „dědí“ i dvacet let.

„Finance nám nedovolí nakupovat aktualizované a moderní učebnice,“ říká ředitelka ZŠ Generála Klapálka v Kralupech nad Vltavou Michaela Gleichová. „O nějakém systematickém kupování atraktivních knížek nemůže být řeč,“ dodává.

Zvýšit objem prostředků na ONIV, a tak zlepšit výbavu školními pomůckami, prý ministr školství Robert Plaga plánuje. „Dosažení tohoto cíle je ale závislé na možnostech státního rozpočtu a jednání s ministerstvem financí. Ministerstvo školství tento požadavek průběžně na ministerstvu financí uplatňuje, ale zatím se podařilo dosáhnout pouze navýšení prostředků na učební pomůcky pro speciální školství,“ sdělila iDNES. cz mluvčí resortu Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
19. září 2018 v 10:54  

Je hanbou českých zákonodárců a hanbou MŠMT, že škola může bez problémů zapůjčit žákům papírové učebnice, ale kdyby jim zapůjčila učebnice v elekronické verzi, "ochránci" údajných "autorských práv" by dostali hysterický záchvat. ////

Vydavatelé odborných časopisů svoje zboží dokážou prodávat v elektronické verzi, takže použitelná ochrana proti nepovolenému kopírování asi existuje. Dal by se vytvořit formát, který jednak poskytuje ochranu proti kopírování, a současně umožní studentům přidávat k textu svoje vlastní (nebo i cizí) poznámky a vysvětlivky - a ten formát by mělo zaplatit Ministerstvo. Kdyby tedy to Ministerstvo chtělo být trochu užitečné. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.