Osvědčená metoda, jak se dohodnout s dětmi. Uzavírejte s nimi smlouvy, radí odborníci

úterý 18. září 2018 ·

Český překlad úspěšné americké publikace slouží jako pomůcka rodičům, jak s dětmi lépe vyjednat plnění úkolů prostřednictvím smluv. "Knížka je určena ke společnému čtení a používání rodičů s dětmi," vysvětluje její český odborný garant Karel Pančocha, proděkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Odborníci přinášejí do Česka dosud málo známé techniky aplikované behaviorální analýzy, jež zjednodušeně řečeno zkoumá příčiny chování a způsoby, jak ho měnit. Z plánované desetidílné série nyní vyšel první díl s názvem Domluvme se. Informuje Aktuálně.cz.

Karel Pančocha (muni.cz)

Publikace je koncipovaná jako příručka pro děti i rodiče a je psaná jako příběh rodiny Jelínkových, která se potýká se stanovováním a plněním úkolů. Popisuje techniku takzvaných behaviorálních smluv. Když rodiče chtějí, aby se dítě chovalo určitým způsobem, zanesou to do smlouvy ve formě přesně vymezených úkolů. Stanoví zde také odměnu za splněné úkoly.

Metoda se často používá u dětí s poruchou autistického spektra, nebo tam, kde dítě není schopno plnit si své povinnosti a potřebuje k tomu nějakou motivaci. Nicméně sepisování smluv si může zkusit jakákoliv rodina s dětmi, metoda je zejména v americkém prostředí velmi rozšířená a osvědčená.

"Když něco dětem říkáte, tak třeba neposlouchají, nebo zapomenou, písemná smlouva toto eliminuje," vysvětluje odborník. Kniha obsahuje i formuláře, které je možné rovnou použít k uzavření první písemné dohody s dítětem.

Může se zdát, že metoda smluv dítě vede spíše k pragmatismu (když udělám večeři, budu moci půl hodinu trávit u tabletu) namísto zdravé a tolik potřebné empatie (měl bych udělat večeři, aby maminka nebyla tak unavená).

Podle proděkana Pedagogické fakulty se tomu dá zabránit tím, že se smlouva bude používat jen v případech těch nejproblémovějších úkolů a ne na každou činnost, která by pro dítě měla být samozřejmostí. Tím se mu neustálí vzorec "mám něco udělat, dobře, ale co za to"?

Konečným cílem této metody je postupné odstraňování smluv, návyky úkolů a odměn tak, že písemná ujednání a konkrétní odměny už budou zbytečné.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
18. září 2018 v 10:35  

s nimi nebo s jejich právními zástupci

Radek Sárközi řekl(a)...
18. září 2018 v 18:28  

Za dítě podepisuje smlouvu jeho zákonný zástupce! :-D

poste.restante řekl(a)...
18. září 2018 v 19:12  

Excelentní "metoda", jak z dítěte vychovat cynika.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 21:07  

Tady si někdo neuvědomuje, že žák je ve škole v průměru 6 hodin. Zbytek stráví s kamarády, doma s rodiči. Škola má velmi malou možnost ovlivnit chování žáka. A většině žáků je, v jejich věku, jakákoliv smlouva šumafuk.

Brandtnerová řekl(a)...
19. září 2018 v 8:35  

Myšlenka se mi líbí :-D Takhle na ně, hady malý! Navrhuji taky smlouvu o pronájmu dětského pokoje. A zavést stravenky, ať pořád nevyjídají lednici…

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.