Bořivoj Brdička: Jak může umělá inteligence učitelům pomoci

úterý 18. září 2018 ·

Zajímavý ohlas vyvolalo zveřejnění výsledků výzkumu Seana Kellyho z University of Pittsburgh. Se svým týmem se rozhodl pomocí aplikace hlubokého učení naučit stroj vybavený umělou inteligencí analyzovat zvukové záznamy výuky. Zásadní otázkou je, jak rozpozná kvalitní výuku zkušený hodnotitel. Sean pro začátek použil natolik zjednodušující metodu, aby ji současné technologie dokázaly zvládnout. V záznamech vyhledávali místa, kde učitel klade otázky, a zkoumali, zda mají charakter tzv. „autentických“ otázek. Je důležité ještě připomenout, že se jednalo o jazykově orientovanou výuku.


Bořivoj Brdička (youtube.com)
Autentická otázka je taková, na níž neexistuje jediná možná správná odpověď. Teoreticky by měla (dle předchozích Kellyho výzkumů) vést k přemýšlení žáků a rozvíjet ve třídě diskuzi. Posoudit, zda se tak skutečně děje, je zatím nad rámec schopností umělé inteligence. Dokáže i tak víc, než jsme si do nedávna uměli představit. Hodnotitelé ve stovkách nahrávek identifikovali autentické otázky, čímž tuto schopnost předávali stroji. Ten poté začal tuto práci dělat za ně. Je jasné, že z počátku to asi nebylo zcela bezchybné. Po nutném zacvičení (fázi, kdy člověk chyby stroje opravuje, a ten se díky tomu zlepšuje) vytvořili vědci v Pittsburghu nástroj, jehož úspěšnost hledání autentických otázek je srovnatelná s lidskou.

Řekl bych, že se jedná o vývoj, který má velkou budoucnost. Již teď na samém počátku dokáže během vteřiny sdělit učiteli, jak moc je jeho výuka orientovaná na vyvolávání zájmu žák.. Stačí ve třídě zapnout mikrofon. Ekvivalentem je mnoho hodin práce specializovaných odborníků (i když ti samozřejmě zatím dokáží více). Nezanedbatelnou skutečností je i to, že výsledek analýzy mohou případně získat i nadřízené orgány a učitele podle ní hodnotit.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

peekaa řekl(a)...
18. září 2018 v 8:23  

Že vám není hanba. Aktivně pracujete na tom, aby roboti nahradili učitele, aby naše děti učili roboti, a ještě to dokážete vydávat za něco, co učitelům, dětem i společnosti pomůže. To je na hony vzdáleno tomu, že počítače pomáhají lidem s těžkou dřinou, at již fyzickou nebo psychickou.

Jiri Janecek řekl(a)...
18. září 2018 v 8:39  

Pokud to dobre chapu, tento robot nahradi reditele, inspektory a jine hodnotitele kvality vyuky...
Ale i tak si dovedu predstavit 358 dulezitejsich problemu, kterym by pracovnici nasich ped. fakult mohli venovat...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.