Asistentka pedagoga: Lidé si myslí, že jsme zbyteční. Někteří učitelé nás berou jako nutné zlo

úterý 18. září 2018 ·

Podle vedoucí školského odboru plzeňského magistrátu Dagmar Škubalové se s obtížemi potýkají rovněž v krajské metropoli. Ředitelé nemají příliš z čeho vybírat. Lidé se sice hlásí, ale ne vždy jsou na danou pozici vhodnými adepty. S tvrzením souhlasí ředitel Masarykovy základní školy Antonín Herrmann. „Některé dámy přicházejí na doporučení z úřadu práce a jsou velmi rozčarované z toho, co by je všechno čekalo. Hledal jsem pět asistentek, protože mi odešly studentky, které si tímhle způsobem přivydělávaly. Abych našel, začal jsem hned po Vánocích,“ konstatoval. Reportáž přináší MF DNES.


Na tamější škole působí jako asistentka pedagoga Iveta Reitspiesová, jež vystudovala bakaláře v oboru sociální práce na pedagogické fakultě. Léta pracovala mimo obor, ale po mateřské dovolené se rozhodla přiblížit k původní profesi. „Nejdříve jsem měla na starosti holčičku, která chodila do šesté třídy. Podporu potřebovala v řadě oblastí, měla poruchu autistického spektra i tělesné postižení,“ řekla.

Minulý rok přešla na první stupeň, kde pomáhá několika žákům naráz. Podle Reitspiesové má mnoho lidí zkreslené představy o jejím zaměstnání. Myslí si, že o inkluzi se hovořilo spíše negativně. „Někteří se mylně domnívali, že změna přinese zrušení speciálního školství. Cílem není stát dítěti za zády, ale naučit ho maximální samostatnosti. Veřejnost nás vnímá vesměs špatně. Myslí si, že je naše role je zbytečná, aniž by věděla, co vlastně obnáší. Ostatně některé učitelky nás berou jako nutné zlo. Já se s tím díkybohu nesetkávám, ale moje kolegyně bohužel ano,“ uzavřela.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
18. září 2018 v 10:40  

řešením je: státní zaměstnanec

Q. E. D. řekl(a)...
18. září 2018 v 17:13  

"Ostatně některé učitelky nás berou jako nutné zlo."

Ten pocit mám taky. Asistentka sice ve třídě byla, ale určitě ne pedagoga.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2018 v 19:41  

Učitelé by asi potřebovali asistenta učitele a nikoli asistenta pedagoga. Pedagog je vychovatel. Učitel je ten, kdo učí ve škole svůj aprobační předmět. Viz pracovní smlouvy pedogů a pracovní smlouvy učitelů.

Škola je podle zákona institucí vzdělávací a pracují tam učitelé. Výchovný ústav je zařízení výchovné a pracují tam vychovatelé (pedagogové). Za výuku ve třídě odpovídají učitelé. Vnucovat jim do výukového procesu proti jejich vůli jakéhosi "asistenta pedagoga" je systémový nesmysl.

Za tu nebetyčnou hloupost s asistenty pedagoga instalovanými proti vůli učitelů tam, kde pracují učitelé, by se měl někdo zodpovídat. Nevíte, jestli už někdo ten očividný nesmysl vyšetřuje? :)

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.