Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním

čtvrtek 13. září 2018 ·

„Absolventi škol jsou z hlediska ohrožení nezaměstnaností rizikovou skupinou, která je charakteristická zejména minimálními pracovními zkušenostmi a chybějícími pracovními návyky, na něž kladou zaměstnavatelé důraz. Je však zřejmé, že v současné době je situace v nezaměstnanosti absolventů silně atypická, protože existuje vysoká poptávka po pracovní síle. Tuto poptávku posiluje dlouhodobý demografický pokles populace 15letých, který probíhá od roku 1989. Velikost populačního ročníku poklesla z necelých 200 tisíc mladých lidí k téměř 90 tisícům v současné době – to se odráží i na počtu absolventů přicházejících na trh práce. V této situaci nelze dost dobře označovat absolventy z hlediska získání zaměstnání jako ohroženou skupinu, naopak situace je pro ně velice příznivá, zřejmě ještě lepší než v roce 1988,“ píšou autoři studie vydané Národním ústavem pro vzdělávání. Autoři pokračují:

Míra nezaměstnanosti mezi absolventy škol měla do roku 2008 klesající charakter. Ve snižující se míře nezaměstnanosti se projevoval především zájem zaměstnavatelů o absolventy technických oborů. Výraznou roli hrála také akcentace vysokoškolského vzdělání a nárůst počtu absolventů středních škol přecházejících do terciárního vzdělávání. V důsledku příznivých ekonomických podmínek a zlepšující se situace na pracovním trhu zaměstnavatelé ve větším měřítku přijímali na nabízené pracovní pozice absolventy škol, přestože měli minimální pracovní zkušenosti a nedostatečnou praxi. Zaměstnavatelé se také začali více angažovat ve spolupráci se školami (ať již z hlediska participace ve výuce zaměřené na praxi, nebo finanční podporou na zajištění moderního technického zázemí či exkurzemi do firem) a podporou studentů v některých oborech, mezi nimiž si vybírali potenciální pracovníky na volné pozice.

Situace se změnila na podzim roku 2008, přesněji v době nástupu ekonomické krize doprovázené výrazným propadem hospodářského a ekonomického růstu. Zaměstnavatelé spíše propouštěli zaměstnance a omezovali nábor. Propad v ekonomice měl negativní vliv také na kooperaci zaměstnavatelů a škol. V důsledku ekonomických tlaků již zaměstnavatelé neměli o absolventy zájem, a tak se výrazným způsobem snížila možnost uplatnění absolventů škol. Zaměstnavatelé, pokud přijímali pracovníky, si vybírali spíše kvalifikované lidi s praxí a předchozími pracovními zkušenostmi. Rizikovost nezaměstnanosti se pro absolventy výrazným způsobem zvýšila.

V průběhu hospodářské krize byla situace pro absolventy velmi nepříznivá, v obdobích let 2009 až 2014 dochází každoročně k výraznému nárůstu počtu nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých1 a to i při zřetelném poklesu počtu osob v populačních ročnících a narůstajícím počtu přijímaných na vysoké školy.

Obrat nastává až po roce 2014, kdy dochází k oživení ekonomiky a výraznému zlepšení situace absolventů škol při přechodu na trh práce. Počty absolventů, kteří jsou v září evidováni na pracovištích ÚP, je rok od roku nižší. Na druhé straně se dlouhodobý pokles v populační síle ročníků daný snižující se porodností velmi negativně projevuje ve snižujícím se počtu absolventů. Vedle toho narůstá i podíl absolventů maturitních oborů, kteří jsou přijímáni na vysoké školy. V roce 2013 to sice nestačilo k poklesu nezaměstnanosti absolventů, v současné době se tato skutečnost, při nedostatku pracovníků, stává vážnou překážkou rozvoje ekonomiky.

Vývoj počtu nezaměstnaných absolventů zachycuje obrázek 2.1. V grafu jsou patrné pravidelné cykly, v září příchod velkého počtu absolventů na trh práce a tedy i nárůst počtu nezaměstnaných, následně jejich postupná absorpce trhem práce. V těchto cyklech je patrné, že do poloviny roku 2008 má vývoj počtu nezaměstnaných absolventů škol klesající charakter. K výraznému nárůstu nezaměstnanosti absolventů dochází na přelomu roku 2008/2009. Vzhledem k nepříznivým ekonomickým podmínkám a omezení přijímání nových pracovníků je zde absorpce nezaměstnaných absolventů trhem práce pozvolnější, než tomu bylo v předchozích letech, a celkově je zřejmý nárůst nezaměstnaných. Nejobtížnější situace nastala pro absolventy v roce 2013. Od ledna 2015 dochází k posunutí celého cyklu k nižším hodnotám, v dalších letech se situace absolventů přicházejících na trh práce výrazně zlepšuje. Velmi názorně ukazuje vývoj situace absolventů křivka souhrnného trendu znázorněná v grafu černou čarou.

 


Studie Mgr. Martin Úlovec, Ing. Jiří Vojtěch: Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2018 je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.