Přechod absolventů středních škol do terciárního vzdělávání

čtvrtek 13. září 2018 ·

„Při přijímacím řízení ke studiu na vysoké škole jsou tradičně nejúspěšnější uchazeči o studium technických a matematických oborů, a to i díky tomu, že uchazeči jsou často přijímáni bez přijímacích zkoušek. Například do oborů stavebních bylo v roce 2017/18 přijato 89 % přihlášených maturantů, kteří se dostavili k přijímacímu řízení, u oborů strojírenských se jednalo o 87 %, u oborů dopravních byla úspěšnost 84 % stejně jako u matematických oborů, u oborů potravinářství a potravinářská chemie 82 %. Obory humanitní i s ohledem na vyšší převis poptávky pak vykazují dlouhodobě úspěšnost výrazně nižší. Nejvyšší převis poptávky pak mají obory psychologie, kde je přijato pouze 14 % uchazečů z řad absolventů středních škol, kteří s dostaví k přijímacímu řízení, dále pak obory publicistiky a knihovnictví (34% úspěšnost při přijímacím řízení), lékařské vědy (35 %) a umělecké obory (39 %),“ píšou autoři studie, kterou vydal Národní ústav pro vzdělávání.

Největší podíl uchazečů z řad absolventů středních škol je bezprostředně po ukončení střední školy přijat ke studiu vysokoškolských oborů ekonomie (21 % přijatých), oborů pedagogiky a sociální péče (11 %), oborů informatických (8 %).




Studie D. Kleňha, J. Vojtěch: Přechod absolventů středních škol do terciárního vzdělávání – 2017/18 je ke stažení zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2018 v 7:40  

To je přesně ono. Zrovna tak, když nezaměstnaní jsou středoškoláci, nezamená to špatné střední školy, ale to, že spousta středoškoláků dostane papír jen kvůli tomu, že základní vzdělání se jaksi nechce a školy jsou tlačeny k tomu každému dát výuční list. Dlouhá léta nerozhoduje kvalita žáka, ale peníze pro školu. Což jsou ale vyhozené státní peníze a demotivace žáka na celý život.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.