Islám ničí výuku, varuje v knize vídeňská učitelka. „Jsme bezmocní, prohrály děti.“

úterý 18. září 2018 ·

Běžné školní třídy se propadají na úroveň speciálních škol, žáci pocházející z muslimských rodin se stále více radikalizují a učitelé mívají potíže při výuce biologie a lidské anatomie. Na tyto a mnohé další problémy rakouských škol upozorňuje nová kniha Susanne Wiesingerové, dlouholeté učitelky ve vídeňské přistěhovalecké čtvrti Favoriten. Výuku i vztahy ve třídě podle ní ničí radikalizace většinových muslimů. Své zkušenosti shrnula v 214stránkové knize Kulturní boj ve třídě. Jak islám mění školy (Kulturkampf im Klassenzimmer. Wie der Islam die Schulen verändert). „Jsme bezmocní. Často si pomyslím: oni vyhráli a my prohráli. Ve skutečnosti ale prohrály děti,“ cituje z knihy list Der Standard. Informuje iDNES.cz


Podle Wiesingerové upadá výuka na úroveň bývalých zvláštních škol. Komplikuje ji už to, že muslimští žáci často neovládají němčinu. Zároveň se prý brání všemu, co podle nich neodpovídá radikálnímu islámu. To vede k problémům zejména při sexuální výchově, ale i v biologii. „Veškeré pasáže, které jsou z pohledu mých muslimských žáků zakázané zákonem šaría, se nesmí číst,“ tvrdí Wiesingerová.

„Škola je místem kulturních, náboženských a národnostních třenic. Ty se stále častěji řeší násilně. Muslimové dělají největší problémy. U nás to jsou Turci, Čečenci, Afghánci. Mnozí provokují ostatní, kde a kdy to jen jde,“ dodává.

Muslimové jsou přitom nepřátelští i navzájem mezi sebou – Turci vůči Kurdům a Čečenci vůči Afgháncům. Učitelka zmiňuje i hrozby muslimských žáků vůči souvěrkyním, které se odívají západním stylem. Tomuto tlaku prý podléhají i nemuslimské dívky. „Vzdají se, protože my jako společnost jsme se vzdali,“ cituje Wiesingerovou list Die Presse.

„Také já od škol s vyšším podílem muslimských žáků neustále slýchám, že například odmítají hudební výchovu,“ podpořil tvrzení Weisingerové odborník na integraci Kenan Güngör.

Na zadání ministra školství Heinze Fassmanna také vznikne celostátní studie o integračních problémech ve vzdělávání, a to na základě dotazníkového šetření mezi řediteli škol po celé zemi.


Celý text naleznete zde
Text na serveru Novinky.cz naleznete zde
Text v Der Standard naleznete zde

27 komentářů:

laimes řekl(a)...
18. září 2018 v 10:34  

tím se nechlubte a koukejte s tím něco dělat

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 16:01  

Jen houšť syrských sirotků v Česku!

Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2018 v 17:14  

BP,

promiňte, ale při vší úctě k Vašim zkušenostem a často velmi poučeným postřehům - toto je neuvěřitelně cynický názor. Řekl bych, že pro učitele by měl být až nepřijatelný.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 17:23  

Dále z knihy:

- výuka upadá na úroveň bývalých zvláštních škol
- muslimští žáci často neovládají němčinu
- muslimští žáci se zároveň brání všemu, co podle nich neodpovídá radikálnímu islámu, což vede k problémům zejména při sexuální výchově, ale i v biologii
- veškeré pasáže, které jsou z pohledu žáků zakázané zákonem šaria se nesmí číst
- škola se stala místem kulturních, náboženských a národnostních třenic
- nesváry se stále častěji řeší násilně
- mnozí muslimové provokují ostatní, kde a kdy to jen jde
- muslimové jsou nepřátelští i mezi sebou - Turci, Čečenci, Afghánci,..
- hrozby muslimských chlapců vůči souvěrkyním , které se odívají západním stylem
- tomu tlaku podléhají i nemuslimské dívky
- muslimské děti jsou vnitřně rozervané. Na jedné straně jim komunita namlouvá, jak jsou kvůli své víře zvláštní a výjimeční. Na druhé straně jsou učiteli konfrontováni se svými školními neúspěchy
- stížnosti učitelek, že je jako ženy muslimští žáci neuznávají jako autority, odmítají se s nimi zdravit
- odmítají hudební výchovu
- ohrožena je výuka dějepisu

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 17:32  

Michal Komárek

Nikdo asi není proti přijímání syrských sirotků dejme tomu do 6-10 let. To by opravdu bylo smutné. Klidně těchto dětí postižených válkou může být i 500, ale dejme si pozor na "sirotky 18+". Viz velké problémy s tzv. sirotky ve Švédsku, Německu,..a na pozdější tzv."slučování rodin".

E.Kocourek řekl(a)...
18. září 2018 v 19:01  

Jenom aby si pan Mádr nemyslel - kvůli mlčení těch, kteří nereagují na opravdu gigantické nesmysly - že "nikdo asi není proti přijímání syrských sirotků". JÁ rozhodně jsem PROTI. Nezávisle na věku. ////

I příslovečný středně inteligentní foxteriér chápe, že lidoveckým podrazákům nejde o nějaké sirotky, ale o nabourání Babišovy poměrně úspěšné kampaně pokoušející se dokopat EUropskou vrchnost k rozumu ve věci připrchlíků. ////

Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2018 v 19:11  

Takže dost, pane Kocourku - Váš jazyk začíná být opravdu zcela neslučitelný se slušnou diskusí, nikoli poprvé. Nepokračujte v tom.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 19:47  

E.Kocourek

Pravdou je, že se dle paní Šojdrové (zprávy všech TV) nejedná vesměs o sirotky. Překvapivá zpráva. Z toho plyne, že jde o předvolební akt. A to by opravdu nebylo pěkné sdělení, ale byla by to falešná zpráva. A na to jsou dnes všichni velmi citliví.
Současně však nic nemám proti přijetí "skutečných sirotků do 6-10 let" a jejich adopci třeba bezdětnými páry. Důležité je integrovat je do společnosti a nevytvářet žádná nová gheta. Integrací myslím jejich začlenění do našeho kulturního okruhu. Zde se však vynořuje institut slučování rodin. A to nám musí paní Šojdrová plně objasnit.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. září 2018 v 20:02  

Pane Mádre, také jsem měl kdysi podobnou sluníčkovou představu, ale poté, co jsem se x let angažoval v péči o Romské děti a děti jiných etnik a kultur musím říci, že již nevěřím tomu, že někoho lze někam "integrovat". Jediné, čím jsem si jist, že lze integrovat, jsou racionální funkce, a i to je na většinu lidí přespříliš.

Považuji koncept "integrace" za koncept ultrautopického sociálního inženýrství pramenícího jednak z nedostatku znalostí a jednak z nedostatku zkušeností. Integrovat muslimskou kulturu do křesťanské, či naopak, je asi jako integrovat myši mezi hady, nebo kozy mezi tygry.

Komárku, kdo maže, ten jede.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2018 v 20:03  

Ve včerejších Událostech a komentářích Michaela Šojdrová přiznala, že jí nejde o sirotky, ale o tzv. "nedoprovázené děti". Byla poučena exministryní Válkovou a velvyslankyní v Sýrii, že to je pojem a proces velmi široký, snadno zneužitelný a těžko ověřitelný, což se nyní zřetelně a s mnoha negativními důsledky projevuje v Německu, Rakousku, Švédsku atd. Z Německa jsou například známé prokázané případy záměrného "propašovávání" vice než 20letých dospělců mezi tzv. sirotky ("nedoprovázené děti").

Pokud si někde někdo navařil polévku, která mu zkysla (viz třeba ta kniha vídeňské učitelky), nesouhlasím s jejím vývozem nebo dovozem do Česka. Jasně néco podobného řekl i prezident Zeman A. Merkelové, jasně to říká i premiér: Pokud si nékdo pozval hosty na oběd, nemá je pak posílat k nám. Z donucení EU nepřijmeme ani jednoho imigranta. Budeme jim pomáhat v jejich zemích. Souhlasím.

J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2018 v 20:12  

Pane Doležele,

a jak tedy podle Vás ta společnost může a má vypadat? Integrovat lze jen stěží a něco a někoho, ti ostatní zůstávají kde? Ve sběrných táborech? V lágrech? Jsou shazováni ze skály? Bohatý svět, ten integrovaný a hodný integrace vystaví kolem svých hranic neprostupné valy? Migrace se prostě na přání a sílu bohatého světa zastaví, bez ohledu na to, že mimo něj zuří války - minimálně částečně zaviněné jím - umírají děti, je hlad, stále větší sucho....? Budeme na ty lodě s migranty střílet? Vyhlásíme válku severní Arice? Vyhlásíme válku méněcenným, neintegrovatelným? Necháme je prostě složit opravdu náročnou "zkoušku dospělosti"?

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 20:16  

Tady se řeší důsledek migrace pro Evropu. Je třeba se ptát na příčinu, kdo rozpoutal tzv. "Arabské jaro".
Nějak se nám k tomu některé velmoci nehlásí. A také se zarytě mlčí o tom, že třeba taková Saudská Arábie nepřijala ani jednoho migranta (souvěrce).

Pavel Doležel řekl(a)...
18. září 2018 v 20:29  

Pane Komárku, jistě znáte Samuela Huntigtona a jeho Střet civilizací. Můj názor je do velké míry shodný. Civlizace, které jsou mírumilovné a nevyžadují omezení svobod všech ostatních mohou být kompatibilní a nevidím důvod, abychom s nimi nesplynuli. S civilizacemi, které jsou agresivní a jejichž cílem je všechny a všechno pohltit, je nutné bojovat. Vize Samuela Huntigtona už se pomalu naplňují.

Nemyslím, že musíme na lidi přímo střílet, existuje ještě stále celá řada jiných prostředků, jejichž cílem je zastavení migrace, nikoliv genocida.

Ano, souhlasím, že situaci daly do pohybu naprosto amatérské a čistě sobecké a zištné zásahy západní civilizace, zejména Francie, Anglie a Spojených států. Pamatujete kdo první vyslal stíhačky do Radou bezpečnosti schválené bezletové zóny nad Lybií? Inu, byl to Nikolas Sarközy. Až pošle proti rozhodnutí RB OSN gripeny nad nějaký suverénní stát Česká Republika, pak se začnu zamýšlet nad tím, jestli nenesu díl viny na tom, v jaké situaci se svět ocitl a jestli není mojí morální povinností pomoci. Nechat se ale vydírat těmi, kdo zcela záměrně pro své vlastní zisky někde něco rozmr.... a pak vymáhají po ostatních, kterým nedali žádné právo spolurozhodovat, aby za ně řešili následky, to po mě nikdo nemůže chtít.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 20:32  

"Budeme na ty lodě s migranty střílet?"

Pane Komárku, to samozřejmě nejde. Což takhle zatočit s pašeráky, kteří se živí na bezmoci uprchlíků ekonomických, environmentálních a uprchlíků z válečných zón. Neziskovky se na tom svým způsobem podílejí také. Buďme však realisty. Půlmiliardová EU není schopna integrovat ani desetinu obyvatel Afriky, která má něco okolo 1,2 miliardy obyvatel. A to neberu v úvahu Afghánistán, Blízký východ,...

Pomoci lze velmi učině v domovských státech Afriky, podporou tamějších VŠ, ekonomickou podporou ( něco jako Marschalův plán pro Afriku), podporou tamějšího zemědělství, průmyslu, likvidací všech forem současného neokolonialismu, podporou boje proti korupci,....

Je zajímavé, že žádná současná velmoc se k tomu nehlásí.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. září 2018 v 20:46  

Pane Komárku, nikdo z těch, které chcete násilně integrovat, ve skutečnosti o nějakou integraci nestojí. Oni stojí o iPhony, o dávky, o blahobytný život bez práce, jenže narozdíl od nás nechápou, že to něco stojí. Že bez práce nejsou koláče. Proto je nemožné tu integraci provést. Je tam tak zásadní nesoulad ve vnímání hodnot a chápání toho, že jedno bez druhého nemůže dlouhodobě existovat, že se žádná integrace nikdy nepodaří. Ona neexistuje plná integrace ani amerických černochů a to trvá přes dvěstě let. Pořád jsou jasně patrné rozdíly v převládajících základních životních hodnotách i ve vzorcích chování. Jeďte se podívat na nějakou americkou střední školu. Proto se za několik set let nepodařila integrace Romů u nás ani jinde v Evropě.

Když jsem byl student, nevěřil jsem moc na takové ty obecné řeči o tom, že kultura má vliv. Ono se to nedá moc měřit, blbě se to zkoumá a nelze dělat dvojitě zaslepené randomizované studie. Dnes vím, že kultura je dána do určité míry historicky, do určité míry biologicky, či geneticky. Němci jsou pečliví a systematičtí, Italové a Španělé emotivnější, Finove, Dánové a Švédově odtažitější a chladnější. Jižní národy nedbají tolik na pořádek a čistotu, spíše na to, jak věc vypadá na povrchu. Tím, co je pod ním, se netrápí. Němci a severské národy jsou pravý opak. Rusové nejsou schopni dodržovat pravidla, Američané naopak dodržují pravidla až tak, že to našinci leckdy připadá jako projev vymytých mozků. Kultura je nepřenosná a na ní závisí, jaké hodnoty ve společnosti převládnou, čím se pohrdá a co je vyzdvihováno. Z Afriky neuděláte Evropu ne proto, že je tam teplo, ale proto, že v ní žijí Afričané. Můžete jim tam financovat školy jaké chcete a stejně s tím nehnete. To zkoumá behaviorální ekonomie desítky let a výsledek je nulový. To, co dělá lidi bohatými je především práce. A její efektivita závisí na vzdělání.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. září 2018 v 21:01  

A to je všechno pěkné, ale co s tím? Předpokládá se, že do pohybu se může dát okolo 60 milionů migrantů a to směrem do Evropy. Dojde k rozvratu evropské ekonomiky? Fyzické práce bude v důsledku robotizace rychle ubývat a služby nebudou v žádném případě schopny vstřebat málo kvalifikované.

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 21:21  

Pane Komárku, já jsem osobně poznala jednoho syrského chlapce. Není to sirotek, uprchl do Evropy v 15 letech sám, rodiče, starší sestra a mladší bratr zůstali v Sýrii. Sám žije a studuje v Norimberku, je velmi cílevědomý, na rozdíl od toho, co popisuje paní kolegyně z Rakouska se tento chlapec učí dobře, má vynikající jazykovou vybavenost, od školky se učil anglicky. V Německu žije už 4 roky a mluví výborně německy, ale pořád upřednostňuje muslimské zvyklosti a staví je nade vše. V Německu nedostal pobyt natrvalo, ale využívá všech výhod systému. Město mu platí sociální byt (velmi slušný - viděla jsem fotografie), jeho povinností je platit si energie, vodu a topení, dostává sociální dávky (kromě toho si i sám vydělává) a chce studovat po maturitě na dvou vysokých školách, počítá tudíž s tím, že mu pobyt v Německu prodlouží. Samozřejmě neví, zda se bude chtít opět vrátit do Sýrie nebo se usadit v Evropě. Líbilo by se mu i u nás. Ovšem přes jeho víru "nejede vlak", i když je to milý člověk, dokáže pro sebe a pro uspokojení svých potřeb vyzískat maximum na úkor ostatních. A neohlíží se po nikom, když se něco neslučuje s islámem. Prostě se nepřizpůsobí nikdy našemu způsobu života, ba naopak si vynucuje, aby všichni ostatní respektovali, že on je muslim a že např. zrovna probíhá ramadán. A to je velké nebezpečí.

My, kdybychom hledali někde útočiště, budeme vděční za každou podanou a pomocnou ruku a nebudeme si vymýšlet, že chceme to nebo ono, nýbrž se tiše přizpůsobíme nové situaci, ale lidé z islámských zemí chtějí, abychom my se přizpůsobili jim. A když to neuděláme, začnou být krutí. A protože se jich v Evropě usadilo již mnoho, cítí se být silní, ničeho se nebojí, vědí, že jsou v převaze, protože Evropané jsou pokorní a úslužní a mírumilovní. To se nám v budoucnu vymstí.
Až, pane Komárku, uděláte osobní zkušenost s nějakým uprchlíkem, pak mě můžete napomínat.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2018 v 21:27  

Ve včerejších UK řekla naše velvyslankyně v Sýrii, že islámská společnost je velmi silně založená na rodinných vztazích a soudržnosti rodin, takže pojmu sirotek tam odpovídá málokdo. Tohle, bohužel, v tzv. "vyspělém" avšak v mnoha ohledech skomírajícím a vymírajícím západním světě přestává platit. I současná česká vláda navrhuje například uzákonit "manželství" jednopohlavních párů jako kdyby jim registrované partnerství nestačilo. Chápu to jako další průnik sebezničujících tendencí západní společnosti k nám. Manželství je rodinný svazek muže a ženy, ve kterém se mají rodit a vyvíjet děti vychovávané ženským i mužským vzorem. Jednopohlavní páry to nesplňují. Proto netvoří rodinu a neměly by tedy mít ani možnost mít manželský statut.

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 21:42  

Pane Jiří, jednopohlavní páry by mohly adoptovat ty syrské sirotky. Ale to už je ode mě opravdu obrovský cynismus. Uznávám.

tyrjir řekl(a)...
18. září 2018 v 21:57  

lidé z islámských zemí chtějí, abychom my se přizpůsobili jim. A když to neuděláme, začnou být krutí. A protože se jich v Evropě usadilo již mnoho, cítí se být silní, ničeho se nebojí, vědí, že jsou v převaze, protože Evropané jsou pokorní a úslužní a mírumilovní. napsala paní BP.

Souhlasím a poznamenávám:

1) Když kdysi před mnoha a mnoha léty někdo z Francie obvinil Kaddáfího, že Lybie organizuje terorismus ve Francii, Kaddáfí odpověděl zhruba toto "To je nesmysl. Neděláme to a ani to nepotřebujeme dělat. Spočítejte si, kolik je ve Francii muslimů, a spočítejte si, kolik dětí mají rodiny Francouzů a kolik jich mají rodiny muslimské. Francouzi vymírají a počet francouzských muslimů roste. Z výpočtu je jasné, že vás ve vaší zemi za nějakou dobu muslimové přehlasují..."

2) Když Turci stáli před Vídní a hrozilo její dobytí, pomohl vítězství prohrávající "říše římské" nad Turky polský král Jan III. Sobieski.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Druhé_obléhání_Vídně

Někdy mám dojem, že se historie opakuje. To, co si západní Evropa nadrobí, za ní pak má i dnes řešit Evropa východní? Proč by ne? Jsme určitě ochotni jí v řešení jejich průšvihů i nadále pomáhat. Ne ale z donucení a za nápadně nevýhodných podmínek.

J.Týř


E.Kocourek řekl(a)...
18. září 2018 v 22:12  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2018 v 22:53  

Pane Doležele, a jak to víte, že "oni" stojí právě o toto?

tyrjir řekl(a)...
19. září 2018 v 0:39  

Tzv. neintegovatelnost (obtížná a zdlouhavá integrovatelnost) Rómů a amerických černochů má kořeny v jejich minulém podřadném postavení, v jehož rámci si vytvořili své vlastní vnitřní hodnoty, z nichž některé se později staly přínosem i pro na ně zahlížející "většinovou společnost" (jazz amerických černochů, rómská rodinná soudržnost a kultura obsahující i revoltu k pokrytectví většinové společnosti).

Obtížná a v některých ohledech zřejmě i nemožná úplná integrovatelnost muslimů má kořeny v jejich pocitu nařazenosti pramenícího z jejich hluboké víry, která má své kladné (rodinná soudržnost) i záporné stránky (pohrdání jinou vírou a agresivní prosazování své víry - viz např. to, co píše ta vídeňská učitelka).

Česko i Evropská unie mají množství ne(do)řešených problémů a některé z nich řeší podle mého názoru velmi hloupě:

- Například zadlužováním se (tiskem prací nekrytých peněz). V tom jsme EU v minulých létech pomohli dvěma bilióny korun, které Česká národni banka "vytiskla" za účelem umělé devalvace (znehodnocování!) české koruny.
- Například investičními a jinými pobídkami zahraničním investorům, aby si u nás za svou (námi v jejich prospěch zhodnocovanou) měnu toho mohli u nás co nejvíc koupit.
- Například tím, že nejsme schopni nebo ochotni řádně (adekvátně) zdanit zisky zahraničních firem vydělávajících na výše popsaném výprodeji Česka. Miliarda denně (přes 300 miliard ročně) odchází jen ve formě dividend bez užitku pro nás z Česka zahraničním vlastníkům firem v Česku. Za posledních pět šest let jsou to další dva bilióny korun. Za tu dobu jsme přes mnohdy ne zcela účelné dotace z EU dostali ubohých pár set miliard korun.
- Například tím, že platy českých zaměstnanců jsou malé (třetinové až poloviční) oproti platům v zemích, které výše uvedenými způsoby zneužívají Česko ke svým ziskům.

Za výše popsané situace nás chtějí některé země EU ještě přinutit, abychom řešili jimi zaviněné problémy s imigranty? To by přeci byl docela jasný nesmysl.,

Evropská unie by měla především řešit výše popsané problémy, a to tak, aby z nás nedělali úplné hlupáky. Hejného metoda, myslím, nepokročila v českých školách tak daleko, abychom si to neuměli spočítat.


Tajný Učitel řekl(a)...
19. září 2018 v 9:30  

Ja, ja, štimt. Padesáti dětmi si společnost rozvracet nedáme.

E.Kocourek řekl(a)...
19. září 2018 v 10:07  

Takový pan Komárek je jen jeden a vypadá, že není dítě. ////

laimes řekl(a)...
19. září 2018 v 11:50  

intregrovat může pouuze totalitní stát ,kdežto ten demokratickýmplný svobod a lidských práv nikoho integrovat nemůže,jelikož integrace jest násilné zlomení původní identity (kultur a tradic) nemůžete integrovat nuslimskou dívku která má identické právo nosit burku

Tajný Učitel řekl(a)...
19. září 2018 v 11:58  

laimes... slyšme, slyšme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.