Za třídnictví by mohli učitelé dostat až o dva tisíce víc

úterý 18. září 2018 ·

V České republice je třídních učitelů 65 289. Jejich odměny za práci navíc jsou nicotné, podle zákona může jít o 400 až 1300 korun, v praxi dostávají třídní učitelé průměrně 20 korun na hodinu. Podobné poznatky přiměly poslance KDU-ČSL navrhnout novelu zákoníku práce, v níž by se zavedl nový příplatek za třídnictví ve výši 2500 až 3500 korun měsíčně. Tuto iniciativu podporuje také spolek Pedagogická komora, školské odbory a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Sněmovna se předlohou bude zabývat na aktuální schůzi, neboť její první čtení bylo před prázdninami přerušeno. Připomíná Deník.cz.


Marek Výborný (twitter.com)
Lidovecký poslanec Marek Výborný uvedl, že pokud jejich námět projde, zvýšil by se hodinový příplatek za třídnictví na 125 až 175 korun za hodinu. Státní pokladnu by to vyšlo na 2,1 miliardy korun.

Vláda zaujala k předpisu neutrální stanovisko, ministerstvo školství kladné, byť šéf resortu Robert Plaga (ANO) Deníku v zářijovém rozhovoru uvedl, že čas na zvyšování příplatků přijde až v následujících letech, neboť nyní je třeba se zaměřit na růst kantorských platů o 15 procent. Poslanci ANO na červnové sněmovní schůzi zaujali k námětu negativní postoj. Podle nich jde o nesystémové opatření, které by neúměrně zatížilo rozpočet.

Naopak exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podpořila předkladatele Marka Výborného.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
18. září 2018 v 10:14  

Prý návrh Pedagogické komory podpořily i školské odbory - to jsem sice nikde nezaznamenal, ale je to dobrá zpráva. :-)

laimes řekl(a)...
18. září 2018 v 10:33  

třídnictví je možno zrušit

poste.restante řekl(a)...
18. září 2018 v 13:36  

třídnictví je možno zrušit
Jistě, pokud příslušnou agendu bude s žáky vyřizovat školní administrátor. Jak je v některých kulturních zemích zvykem.

laimes řekl(a)...
18. září 2018 v 15:04  

přesně tak

BP řekl(a)...
18. září 2018 v 16:41  

Vaše názory, pánové, vedou k odcizení a odosobnění.

poste.restante řekl(a)...
18. září 2018 v 17:05  

Anebo naopak. Institut třídního reálně nikdo nezruší. Na prvním stupni to ani dost dobře není možné.
Když ale třídní nebudou vyřizovat omluvenky, vybírat peníze na učebnice a exkurze a vůbec se věnovat přemíře ptákovin a byrokracie, budou mít KONEČNĚ víc času na to, aby mohli s třídou a její dynamikou skutečně pracovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.