Rozpočet vysokých škol se zvýší o dvě miliardy

středa 19. září 2018 ·

Na posílení výdajů do vysokého školství se dohodla ministryně financí Alena Schillerová s ministrem školství Robertem Plagou a předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou. Po jednání ministryně financí uvedla, že je připravena navrhnout zvýšení výdajů na vysoké školství v příštím roce a zároveň bude navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu v následujících dvou letech.

„V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy. V návrhu rozpočtu, který jsme poslali koncem srpna na vládu a zítra o něm budeme jednat, počítáme s navýšením prostředků pro vysoké školy o 1,8 mld. Kč. Na základě dnešního jednání s panem Zimou a průběžným dialogem s ministrem školství jsem však připravena navrhnout vládě navýšení o dalších 200 mil. Kč. Celkově si tak vysoké školy v příštím roce polepší o 2 mld. Kč,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

„Kromě toho budu ještě na jednání vlády dle domluvy s ministrem školství navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu pro vysoké školy, a to o 1 mld. Kč v roce 2020 a o 2 mld. Kč v roce 2021,“ dodává ministryně financí.

„Je naprosto nezbytné pokračovat v cestě navyšování rozpočtu na vysoké školy. Jen tak budeme mít šanci držet krok s vyspělým světem, být konkurenceschopní a zajistit, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD,” řekl po jednání předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.

„Jsem rád, že součástí již navrhovaného navýšení výdajů na vysoké školství je 700 mil. Kč, které umožní od akademického roku 2019/2020 nárůst počtu studentů přijímaných do prvních ročníků lékařských fakult a podporu pedagogických fakult vysokých škol. V navýšení je rovněž zahrnuta i částka 500 mil. Kč, která je určena na zahájení nového investičního programu na podporu obnovy a rozvoje vysokoškolské infrastruktury včetně kolejí a menz,“ uzavírá ministr školství Robert Plaga.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.