Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí. Podobně jsou na tom stovky škol

pondělí 13. srpna 2018 ·

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor nedosáhli, ale ještě budou doplácet. A zdaleka nejsou jediní, kdo má problémy. Podobně jsou na tom stovky obcí po celé České republice, které zateplovaly školy v období let 2007 až 2013. Reportáž přináší iDNES.cz.


ZŠ v Hrušovanech u Brna
Zástupci Hrušovan u Brna se totiž dostali do pasti v souvislosti s nedomyšleným programem na zateplování škol. „Uposlechli jsme výzvu, že je potřeba šetřit energiemi, a zároveň jsme chtěli opravit naši 150 let starou budovu pro první stupeň, který navštěvují dvě stovky žáků. Zažádali jsme o dotaci a dostali ji, ale teď mám pocit, že to byly vyhozené peníze. Program totiž neřešil větrání budovy,“ popsal starosta obce Miroslav Rožnovský (TOP 09).

V zateplených třídách si totiž děti za chvíli vzduch vydýchají a kysličník uhličitý je začíná uspávat. Takže nezbývá nic jiného než vyvětrat. Program zateplování totiž nepamatoval na takzvanou rekuperační jednotku, jež by vydýchaný vzduch posílala ven a ten čerstvý ohřátý zpět.

„Teď ji musíme dodělat ze svého a to přijde na tři až čtyři miliony korun. Téměř půlku toho, co stálo zateplení,“ posteskl si starosta.

A problém přiznává i Státní fond životního prostředí, jenž dotace poskytoval. „Podpořili jsme celkem 1 200 škol a školek v celkovém objemu šest miliard korun. Jen čtyři projekty s požadavkem na dotaci 25 milionů zahrnovaly rekuperaci,“ řekla mluvčí fondu Lucie Früblingová s tím, že novější programy už se vzduchotechnikou počítají.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
13. srpna 2018 v 17:23  

Můj strýc renovoval cukrárnu pro 20 hostů. Nedovolili mu ji otevřít, dokud nedoložil, že zajistil nucené větrání o dostatečné kapacitě. Jak to, že pro školy se stovkami žáků tohle nikdo nevyžaduje?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.