Tomáš Feřtek: Jak jsem v jižních Čechách vymýval mozky deváťákům.

pondělí 13. srpna 2018 ·

"Zdá se, že premiér, ministryně financí a část politické scény – tak trochu bez ohledu na pravici a levici – mají jasno. Mezi neziskovkami jsou nejhorší ty, co jsou „ideologické“, a těm je třeba přistřihnout „dotační“ křídla. Mezi ty nejzáludnější patří Člověk v tísni, který za státní peníze chodí do škol vymývat dětem mozky tím, že žákům vysvětluje, co je to fake news, čímž šíří liberální novofašismus (komu ta formulace přijde nevěrohodně pitomá, může si ji poslechnout na Českém rozhlase přímo z úst poslance SPD Lubomíra Volného)," píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek mimo jiné píšeš:

Autor tohoto textu se přiznává, že se takového vymývání v žoldu Člověka v tísni osobně zúčastnil, a to koncem června v deváté třídě základní školy nejmenovaného jihočeského městečka. Pro případ, že by pana Volného, Klause, Klause mladšího, Čunka, Babiše a další zajímalo, jak takové žoldáctví vypadá a kolik vynáší, zde přímé svědectví. Ta akce se jmenuje Týdny mediálního vzdělávání a popravdě řečeno v ní většinou neúčinkují lidé z Člověka v tísni (první drobná nepřesnost), ale obvykle novináři a lidé z mediálně orientovaných neziskovek (podrobněji se to dozvíte ZDE).

Z hlediska škol je postup jednoduchý. Z „jídelního lístku“ na stránkách Člověka v tísni si vyberou, jestli chtějí novinářskou přednášku, promítání filmu s besedou, návštěvu redakce nebo mediální dílnu a dostanou číslo na příslušného novináře. Tomu pak zavolají a domluví se... A tak pár dní před koncem školního roku stál hned v osm ráno před mimořádně znuděnou 9. A... Dvouhodinovka byla zaměřená na dovednost rozlišit v novinářských textech informaci a názor a rozeznat, že s námi někdo manipuluje. A je třeba přiznat, že docela podstatná část toho času byla věnována debatě nad textem Tomia Okamury, ve kterém žoviálně psal o Romech jako hlučných lenoších a deváťáci debatovali, kdo s jeho názory souhlasí či nesouhlasí a proč.

Základem té práce je, že nesmíte nutit dětem vlastní názor, necháte je mluvit a jejich názory nekomentujete, ať říkají cokoli. A že opravdu říkají. V té třídě byla i jedna Romka, takže okolo jednoho stolku se vytvořila skupinka „Okamura lže a je pitomec“ a u druhého „Okamura má pravdu, všichni cikáni jsou stejní a nenapravitelní“. Zjevně v tom hrála svou roli i rivalita mezi dvěma dívčími partami. Nakonec to bylo zajímavé hlavně proto, že obě ty party samostatně během půl hodiny dospěly k tomu, že paušalizovat se nedá a když o někom něco říkám, natož píšu do novin, mám pro to mít argumenty a nemám ho zesměšňovat. Což platí i pro Okamuru. Pan ředitel celou tu dobu seděl na židli u okna a nic nenamítal.

Zda se autor tímto dopouštěl propagace liberálního novofašismu, není jisté, ale lze pochopit, že didaktické využití textů pana předsedy Tomia by mohlo poslance Volného zneklidnit. Jenže ono je těžké odolat. Mezi českými politiky není mnoho těch (s čestnou výjimkou Václava Klause mladšího), kteří produkují texty tak průzračně sprosťácké a manipulativní, že to i mediálně nezkušený náctiletý snadno rozliší. To pak pedagog těžko odolá (tím nemyslí autor sebe, ale kolegu učitele, kterému z jeho stránek tu přípravu sebral).

Pokud jde o vymývání mozků, k tomu opravdu došlo. Ten mozek byl autorův, vymytý do důsledků čtyřmi hodinami galejí a dvouhodinovou debatou ve sborovně (ta byla fajn)... Vymytí mozku bylo tak důsledné, že si nakonec ani nepožádal o proplacení cesty v hodnotě jízdenky na autobus (maximálně 400 Kč), což je jediný honorář, který účastníkům Člověk v tísni nabízí. To je pro pana poslance Volného i paní ministryni Schillerovou také nemilá zpráva, protože tady zjevně nepomůže ani to seškrtání rozpočtu zlovolným politickým neziskovkám. Zašly ve své manipulativnosti tak daleko, že to pro ně lidé dělají zadarmo. Odporné.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
13. srpna 2018 v 21:45  

Před týdnem představitelé neziskovek kvičeli o likvidaci, organizacím hrozil zánik. A dnes tu pan Feřtek tvrdí, že lidé pro neziskovky dělají zadarmo a tudíž že plány pana poslance Volného i paní ministryně Schillerové ohledně seškrtání rozpočtu zlovolným politickým neziskovkám ty neziskovky vlastně nepoškodí. ////

Máme tu tvrzení proti tvrzení. A kde je pravda? Lhali představitelé neziskovek, nebo lže pan Feřtek? Odhaduji, že pan Feřtek neříká úplně celou pravdu. Nejspíš existují tací aktivisté, kteří jako on nejsou existenčně závislí na penězích od paní ministryně Schillerové, a mohou frajersky nežádat ani cestovné. Ale nejspíš jsou i tací pracovníci "neziskového" sektoru, kteří po boku pana Feřteka proti poslancům Volnému a Klausovi, proti ministryni Schillerové a proti předsedovi SPD Okamurovi bojovat za svoje vlastní peníze nebudou. A že se neziskovkám, nyní bez peněz, rozutečou. ////

E.Kocourek řekl(a)...
13. srpna 2018 v 21:55  

Prošlo-li panu Feřtekovi výrazivo jako lže a je pitomec, všichni cikáni jsou stejní a nenapravitelní, texty průzračně sprosťácké a formulace nevěrohodně pitomá,
jistě bude takovéto výrazivo povoleno i diskutujícím, včetně aplikování oněch přívlastků na pana Feřteka a jeho text. ////

laimes řekl(a)...
14. srpna 2018 v 7:36  

rozpočet člověka v tísni 1 758 728 000 Kč za 2016 zdroj wikipedie

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.