Filip Rožánek: Festival ublíženosti spisovatelů. Zamotali se do vlastního protestu

pondělí 13. srpna 2018 ·

„Necelých šedesát spisovatelů a básníků se zhruba tři roky sdružuje v Asociaci spisovatelů... Chtěli dosáhnout „funkční a akceschopné oborové organizace“. Během uplynulých let se to nedařilo a ani web asociace nepřetéká aktivitou. Spolek o sobě dal výrazněji vědět až teď, když začal protestovat proti účasti Karla Gotta v programu Roku české kultury v Lipsku. Spustil tím kaskádu tragikomických událostí, které v očích veřejnosti jenom potvrzují dojem, že jsou tuzemští literáti povýšení a zahledění do své dokonalosti. Jakmile ale mají komunikovat mimo svou bublinu, jejich talent se úplně vytratí,“ píše Filip Rožánek v Hospodářských novinách.


Filip Rožánek (linkedin.com)
Rožánek mimo jiné píše:

Co se tedy stalo? V německém Lipsku proběhne akce Rok české kultury, kterou zastoupí několik umělců z různých hudebních žánrů, a Česko také bude v Lipsku hostovat na Mezinárodním knižním veletrhu. Spisovatelé se doslechli, že má v Německu koncertovat i Karel Gott, sepsali proti tomu otevřený dopis. Koncipovala ho Petra Hůlová, vůči zlatému slavíkovi si nebrala servítky. V textu stálo, že je Gott „synonymem beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu“. „Čeští spisovatelé jsou si aspektu morálního přesahu své práce vědomi,“ povyšuje se „Naším požadavkem je, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí,“ rozčilují se spisovatelé.

Asociace otevřený dopis publikovala dřív, než se vůbec členové shodli, co vlastně chtějí akcentovat. Takže se text dodatečně měnil, načež se signatáři veřejně rozhádali...

Na celé události je nejvtipnější, že spisovatelé spoléhají na nepotvrzené zprávy. Gott nakonec v Lipsku vůbec nevystoupí, protože se jeho management nedohodl s pořadateli...

Se stejnou angažovanou roztržitostí přistoupili spisovatelé také k mediální komunikaci. Ta se v jejich pojetí odehrává především na Facebooku. Je to festival ublíženosti, který už nebyl k vidění dlouho...

Dospělo to tak daleko, že kdosi jménem asociace označuje současný režim za „kapitalisticko-komunistický“. Možná chtěli spisovatelé jen otevřít diskusi, jak se v Česku říká, když se začnete topit ve vlastních nehoráznostech. Kromě obsahu byla však zajímavá i forma, pozoruhodně neobratná práce s jazykem. Výsledkem je komediální show, v níž se ze samolibé asociace stala banda na pískovišti, která se mlátí lopatičkami. A opodál to užasle pozoruje Karel Gott. Třeba o této malé letní nekulturní aféře jednou někdo napíše knížku.


Text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.